Pieczona polędwiczka wieprzowa

plastry pieczonego mięsa
Pieczona polędwiczka wieprzowa

 

Dawno tu nie było konkretnego i treściwego przepisu, czyli mięsa. Pieczona polędwiczka wieprzowa jest bardzo szybka i prosta do przygotowania. To delikatne wieprzowe mięso jest bardzo smaczne, mało tłuste i nie wymaga zbyt wielu przypraw. Ja bardzo lubię dodawać do niego tymianek, według mnie idealnie tu pasuje. 

Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości polędwiczki, ale nie można go zbytnio przedłużać, żeby mięso nie było suche. Trzeba pamiętać, że ono samo w  sobie jest chude.

Polędwiczkę można podać z sosem powstałym podczas pieczenia, albo również na bazie tego sosu możesz zrobić sos śmietanowy. Idealnie będzie smakowała z puree ziemniaczanym lub kaszą.

 

 



Pieczona polędwiczka wieprzowa

Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku, może też być kilka gałązek świeżego
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła

 

Wykonanie 

  • Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  • Natrzyj oliwą i przyprawami.
  • Włóż do żaroodpornego naczynia, przykryj folią spożywcza i włóż na 24 godziny do lodówki.
  • Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  • Obsmaż polędwiczkę ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju na patelni.
  • Przełóż z powrotem do naczynia, połóż na mięsie kawałki masła i przykryj folią aluminiową.
  • Następnie piecz mięso przez 30 minut, ostatnie  5 minut bez przykrycia. 
  • Na koniec wyjmij mięso z piekarnika, przykryj folią i odstaw na 10 minut. Po tym czasie można już mięso pokroić.


grube plasterki mięsa na drewnianej desce

Komentarze