Kremowa zupa chrzanowa

Kremowa zupa chrzanowa
 

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, czas więc zacząć myśleć o świątecznym menu. Na naszym stole oprócz żurku od jakiegoś czasu zaczęła się pojawiać kremowa zupa chrzanowa. Według mnie ten przepis idealnie wpisuje się w wielkanocny klimat. 

Możemy ją podać z białą kiełbasą i jajkiem, ale pyszna jest też sama bez żadnych dodatków. Można również sobie samemu regulować jej ostrość, zwiększając lub zmniejszając ilość chrzanu. 

Na blogu znajdziesz także pomysły na inne wielkanocne zupy, np.:




Kremowa zupa chrzanowa

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek włoszczyzny
  • 4 ziemniaki 
  • 1,5 litra wody lub bulionu
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu  
  • 4 białe surowe kiełbasy
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • 200 g kremówki
  • sól
  • szczypta cukru
  • pieprz 
  • olej do smażenia
  • 4 jajka na twardo

 

Wykonanie

  • Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju w garnku, w którym będziesz gotować zupę.
  • Włoszczyznę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w grubszą kostkę. Warzywa wrzuć do garnka z cebulą, wlej wodę lub bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach.
  • Gotuj przez 15 minut, a następnie włóż do zupy kiełbasę. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  • Z zupy wyjmij kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarenkach.
  • Wlej śmietanę i dodaj chrzan. Zupę dokładnie zblenduj. 
  • Zupę przypraw i podaj z pokrojoną kiełbasą i jajkiem.



Komentarze