Ćwikła z chrzanem

 

starte buraki z jajkiem na twardo
Domowa ćwikła

Ćwikła pojawia się na naszym stole w sumie tylko raz do roku, czyli na Wielkanoc. I chyba czas to zmienić, bo połączenie buraków z chrzanem jest pyszne i bardzo zdrowe. Idealnie pasuje do wszystkich pieczonych mięs, do wędlin, jajek na twardo i również do białej wielkanocnej kiełbasy.

Do domowej ćwikły możesz użyć gotowanych buraków, kupionych w sklepie, to takie ułatwienie dla zapracowanych. Możesz również dodać buraki upieczone w piekarniku, np. według tego przepisu → pieczone kolorowe buraki. Takie warzywa maja zdecydowanie dużo więcej smaku.

Proporcja składników na ćwikłę zależy od naszych osobistych smaków i możemy sobie je indywidualnie dopasować. Jej moc będzie też zależała od chrzanu, który dodamy. Ten starty przez nas będzie prawdopodobnie mocniejszy, od tego kupionego w sklepie.

Na blogu znajdziesz też wersję ćwikły ze śmietaną → ćwika ze śmietaną.

A po więcej kulinarnych inspiracji zapraszam Cię na mojego Fb → https://www.facebook.com/KulinarnePrzygodyGatity




tarte buraki w białej misce

 

Ćwikła z chrzanem

Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:

  • 2 łyżki chrzanu
  • 3  ugotowane buraki
  • sok z z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

 

Wykonanie

  • Buraki zetrzyj  na drobnej tatce.
  • Dodaj sok z cytryny i starte na drobnej tarce ugotowane buraki. 
  • Dopraw do smaku przyprawami. 
  • Ćwikła jest najlepsza następnego dnia.

 

 

Komentarze