Sałatka z zielonym groszkiem, ogórkiem i surimi

pokrojone warzywa z paluszkami surimi w szarej misce
Sałatka z zielonym groszkiem, ogórkiem i surimi
 

 

Paluszki krabowe surimi, to bardzo fajny produkt, który idealnie nadaje się nie tylko do sushi, ale również do sałatek czy past do kanapek. Natomiast paluszki te z krabem nie mają nic wspólnego, no może poza kolorem i pewno stąd wywodzi się ich nazwa.

Idealnie pasują do różowego sosu, zrobionego na bazie majonezu, koncentratu i soku z cytryny. Ja ten sos nieco odchudzam i mieszam go z naturalnym jogurtem. Smakuje też rewelacyjne, a niewątpliwie taka zmiana  wyjdzie nam na zdrowie. 

Na blogu znajdziesz także:

 

 

Sałatka z zielonym groszkiem, ogórkiem i surimi 

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 250 g paluszków krabowych surimi
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 
  • 1 długi zielony ogórek
  • 1 łyżka posiekanego koperku 

Sos różowy

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki naturalnego jogurtu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny

 

Wykonanie

  • Zamrożony groszek gotuj na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Odcedź go, przelej zimną wodą.
  • Ogórka pokrój w kostkę.
  • Paluszki przekrój na trzy części i rozdziel włókna.
  • Do miski włóż paluszki, groszek, i ogórek. 
  • Następnie posyp sałatkę koperkiem.
  • W szklance wymieszaj wszystkie składniki sosu.
  • Na koniec polej sałatkę sosem.
  • Przed podaniem wszystko dokładnie wymieszaj.

 

 

Komentarze