Sałatka z kaszy bulgur z pieczoną dynią i fetą


Sałatka z kaszy bulgur z pieczoną dynią i fetą


Jesienią na talerzu królowa jest tylko jedna! Dynia rządzi niepodzielnie w naszych kuchniach i daje nam mnóstwo kulinarnych możliwości i inspiracji. To pyszne i zdrowe warzywo możemy podawać na wiele sposobów i nigdy się nam nie znudzi.

Sałatka z kaszy bulgur z pieczoną dynią i fetą to jedna z tych propozycji, która z pewnością na stałe zagości w Twoim jesiennym menu. A ponieważ ja bardzo sobie cenię sezonowość w mojej kuchni, to dodałam do niej  dresing przygotowany na bazie oleju z orzechów włoskich i syropu z żurawiny. Z dodatkiem odrobiny musztardy i świeżego czosnku idealnie komponują się z kaszą i dynią.

Do mojego przepisu wykorzystałam produkty marki Oleofarm. Posiada ona w swojej ofercie kilkadziesiąt rodzajów olejów tłoczonych na zimno, syropy oraz ekologiczne soki wyciskane bezpośrednio z owoców.

Mam w związku z tym dla Ciebie zniżkę 😊. Odwiedź sklep on line Oleofarm klikając w ten link https://bit.ly/agata10-oleofarm, dodaj produkty do koszyka i skorzystaj z kodu rabatowego na obniżenie wartości zakupów o 10%. Kod jest ważny do 23.10.2022 r.




Sałatka z kaszy bulgur z pieczoną dynią i fetą

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

Dressing:



Wykonanie

  • Wsyp do miski kaszę bulgur, dodaj pokrojoną w kostkę upieczoną dynię i pokrojoną w cienkie piórka cebulę.
  • Do szklanki wlej olej, syrop i łyżkę zimnej wody. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Następnie wlej sos do miski z kaszą, wszystko wymieszaj. 
  • Sałatkę posyp pokruszoną fetą i listkami tymianku.
  • Na koniec na suchej patelni na średnim ogniu upraż siemię lniane. Gdy ziarenka lekko przestygną posyp nimi sałatkę.



Olej z orzechów włoskich Virgin powstaje ze starannie wyselekcjonowanych orzechów włoskich. Charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3 oraz delikatnym orzechowym smakiem. Jest doskonałym dodatkiem do sałatek, surówek i innych dań na zimno. Oleju z orzechów włoskich tłoczonych na zimno nie należy podgrzewać ani smażyć na nim potraw.

Syrop z żurawiny zawiera 55% soku bezpośrednio wyciskanego z owoców żurawiny. Jest przygotowany tylko z dwóch składników wg sprawdzonej receptury. Polecany do rozcieńczania z wodą lub jako dodatek do herbat, napojów oraz koktajli.

Lenvitol to złociste nasiona lnu zwyczajnego. Posiada wysoką zawartość błonnika pokarmowego i jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. To doskonały dodatek np. do pieczywa, jogurtów, past śniadaniowych i sałatek.

Współpraca reklamowa z marką Oleofarm.

 

 
 


 


Komentarze