Mini serniczki dyniowe na zimno

żólto białe deserki w szklanym słoiku
Mini serniczki dyniowe na zimno
 


Dziś w nowym wpisie zapraszam Cię na pyszną inspirację z dynią w roli głównej, ale tym razem na słodko. Jeśli jesteś ze mną już od jakiegoś czasu, to dobrze wiesz, że bardzo lubię dynię w deserach i ciastach. To zdrowe warzywo bardzo fajnie się w takich daniach sprawdza.

Mini serniczki dyniowe na zimno to prosty do przygotowania deser, który możesz podać, tak jak ja, czyli w słoiczkach, ale również w szklankach czy w pucharkach. Ta decyzja należy do Ciebie. Ja używam słoiczków, dlatego, że można je zamknąć i trzymać w lodówce, bez obaw, że deserki przejdą zapachem innych produktów przechowywanych w lodówce.

I jak zawsze w przypadku dań z wykorzystaniem żelatyny, pamiętaj, aby sprawdzać proporcje żelatyny na opakowaniu, ponieważ żelatyna może mieć różną moc, w zależności od producenta. Pozwoli to uniknąć przykrych niespodzianek 😃

Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil na IG. Kliknij, żeby mnie zaobserwować → www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/

 




Mini serniczki dyniowe na zimno

Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania


Masa dyniowa:
  • 250 g białego mielonego serka  z wiaderka
  • 100 g zblendowanej upieczonej dyni
  • 100 ml kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1/2 łyżeczk1 cynamonu
  • 1,5 łyżeczki żelatyny*
Wierzch:
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 100 g kremówki 36%
  • 0,5 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru
 * Pamiętaj, żeby zawsze sprawdzać proporcje na opakowaniu

 

Wykonanie

Masa dyniowa:

  • Żelatynę namocz w 1/4 szklaki wody, odstaw na 10 minut, a następnie podgrzej w mikrofali - pamiętaj, aby żelatyna się nie zagotowała. Wymieszaj, aż  żelatyna się rozpuści. Odstaw do przestudzenia.
  • W dużej misce zmiksuj pozostałe składniki masy dyniowej, oprócz kremówki. Kremówkę ubij na sztywno w osobnej misce. Dodaj ją do masy dyniowej, delikatnie wymieszaj. 
  • Następnie małym strumieniem wlewaj chłodną żelatynę, miksując na najniższej mocy. Gotową masę przelej do słoiczków lub szklanek i włóż do lodówki, aż do stężenia.

Masa jogurtowa:

  • Żelatynę namocz w 2 łyżkach wody i odstaw na 10 minut. Podgrzej ją delikatnie w mikrofali i wymieszamy, aż do rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.
  • W misce zmiksuj jogurt, kremówkę i cukier puder. Gdy masa będzie napowietrzona wlej zimną żelatynę i wymieszaj na wolnych obrotach. 
  • Na koniec wylej na masę dyniową. Włóż słoiczki ponownie do lodówki na co najmniej 2 godziny.




Komentarze