Sałatka szwedzka

plasterki ogórków z przyprawami w szklanym słoiku
Sałatka szwedzka

 
To już ostatnie ogórkowe słoiki na zimę. Sezon się kończy, trzeba się będzie więc zabrać za jakiś inne warzywa 😀, ale póki co podrzucam Ci jeszcze jedną ogórkową inspirację.
Sałatka szwedzka, to jeden z klasyków, który gości w naszej spiżarni. Jej wersje czasami różnią się między sobą i np. część osób nie dodaje do niej kopru. Ja koper uwielbiam, dlatego zawsze wkładam go do słoików. Dodają ogórkom wspaniałego aromatu.
Pamiętaj aby słoiki były czyste i wyparzone, ja również zawsze używam nowych nakrętek, wtedy mam pewność, że słoiki się dobrze zamkną, bo zakrętki nie będą uszkodzone.
Na blogu są też inne ogórkowe inspiracje na zimę:
 

 


 

Sałatka szwedzka

Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania

Proporcje na 3 słoiki 720 ml

Składniki:

  • 1000 g małych ogórków
  • 1000 ml wody  
  • 2 łyżki soli kamiennej
  • 1 marchewka
  • koper

Zalewa:

  • 1 szklanka octu 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 niecałe szklanki wody
  • 1 łyżeczka ziarenek gorczycy
  • kilkanaście ziarenek ziela angielskiego
  • kilkanaście ziarenek pieprzu  

 

Wykonanie

  • Z umytych ogórków odetnij końcówki. Ogórki pokrój na cienkie plasterki, ja używam do tego mandoliny, wspaniale się sprawdza.
  • Ogórki przełóż do miski,  do wody dodaj sól i wymieszaj. Zalej nią ogórki. Miskę odstaw na 2 godziny na kuchenny blat. 
  • Po tym czasie odcedź ogórki.
  • Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, włóż na dno słoików.
  • Następnie do słoika włóż ogórki baldachy kopru.
  • Składniki zalewy zagotuj, mieszaj aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewę wraz z przyprawami wlej do słoików. Sprawdź, czy zalewa wypełniła dokładnie słoik i pomiędzy plasterkami nie ma bąbelków powietrza.
  • Na koniec słoiki dobrze zakręć, ustaw w garnku, wlej wodę do ok. 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania się wody.
  • Wyjmij słoiki z  wody, dokręć i ustaw do góry nogami, aby sprawdzić czy się szczelnie domknęły.

 

pokrojone w plasterki ogórki i marchewka

Komentarze

  1. Hej.
    W przepisie jest napisana sól dwa razy: 2 łyżki i 1/4 szklanki. Czy tam powinno być "lub"?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz