Smażony makaron z kurczakiem

kawalki-smazonych -warzyw-i-makaron-w-misce
 
Nowy Chiński Rok, to święto wiosny. Chińczycy obchodzą swoje święto dużo dłużej niż my, u nich trwa ono 15 dni i przypada zamiennie między 21 stycznia a 20 lutego na podstawie kalendarza księżycowego. W tym roku zaczęli świętować 1 lutego. Koniec starego i początek nowego roku to najważniejsze święto w chińskim kalendarzu księżycowym. Święto skupia się na relacjach z najbliższymi, cała rodzina zbiera się w domu starszyzny, aby zjeść uroczysty obiad. Podczas następnych dni odwiedzają krewnych. Tańczą, grają w karty, madżonga, składają sobie życzenia i wręczają prezenty takie jak np. ciastka, owoce czy czerwone koperty.

A przy okazji mam dla Ciebie fajną informację, bo już 28 lutego na FB Lee Kum Kee Polska rusza super konkurs z bardzo ciekawymi nagrodami! Pamiętaj, aby tam koniecznie zajrzeć!


Smażony makaron z kurczakiem

Ja też postanowiłam uczcić to święto i zrobiłam aromatyczny smażony makaron z kurczakiem. Do przygotowania mojego dania wykorzystałam sos z czarnej fasoli i czosnku Stir Fry Lee Kum Kee, który idealnie pasuje do smażonego mięsa.

Lee Kum Kee, która zajmuje się produkcją sosów od 1888 roku, jest najbardziej znaną i najbardziej autentyczną marką chińskich sosów na rynku światowym. Marka oferuje szeroką paletę klasycznych chińskich aromatów, a wśród nich znajdują się także sosy w wygodnych saszetkach. Przy ich użyciu  sporządzenie klasycznej chińskiej potrawy zajmie jedynie kilkanaście minut - wystarczy tylko dodać kilka podstawowych składników - mięso lub warzywa. Skraca to czas potrzebny na przygotowanie potrawy i pozwala cieszyć się prawdziwym smakiem Dalekiego Wschodu. Sosy Lee Kum Kee kupicie w sklepach Auchan i Netto. 

Bardzo lubię te sosy, nie tylko za ich smak, ale także za fajny skład. Goszczą one w mojej kuchni już od jakiegoś czasu, a na blogu znajdziesz też smażone tofu z warzywami, z wykorzystaniem sosu pomidorowo-czosnkowy Lee Kum Kee.


Smażony makaron z kurczakiem

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 6 pieczarek
  • 1 saszetka sosu z czarnej fasoli i czosnku Stir Fry Lee Kum Kee 
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • czarny sezam
  • 90 g kiełków fasolki mung
  • posiekany szczypior
  • 200 g makaronu jajecznego  



Wykonanie

  • Mięso pokrój w paski. Oprósz solą i pieprzem.
  • Cebulę pokrój w ósemki, pieczarki na ćwiartki, a marchewkę w słupki.
  • Na rozgrzanym tłuszczu na woku usmaż kurczaka. Przełóż go do miseczki.
  • Teraz na woka wrzuć warzywa. Smaż je przez ok. 2-3 minuty.
  • Do warzyw wyrzuć usmażone mięso.
  • Dodaj sos z czarnej fasoli i czosnku LKK i ok. 1/2 szklanki wody. Dokładnie wymieszaj.
  • W międzyczasie ugotuj makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Na koniec ugotowany makaron wrzuć na woka, dodaj kiełki, czarny sezam, sos sojowy i ostrygowy, wymieszaj. Smaż wszystko razem przez 2 minuty. 
  • Podawaj posypane posiekanym szczypiorem.



Wpis powstał przy współpracy z marką Lee Kum Kee.


Komentarze