Proste ciasto pomarańczowe

 

Uwielbiam łatwe i szybkie do przygotowania ciasta, też tak masz? Czasami po prostu przychodzi taka nagła chęć na coś słodkiego i w związku z tym trzeba szybko zakasać rękawy i coś upiec.

Proste ciasto pomarańczowe bez wątpienia takie właśnie jest. Zawiera składniki, które każdy zapewne ma swojej kuchni. Wystarczy tylko je połączyć, a  następnie przełożyć do foremki i upiec. I pyszne aromatyczne ciasto gotowe. Z pewnością uda się każdemu, nawet temu mniej wytrawnemu kucharzowi.


Proste ciasto pomarańczowe


Proste ciasto pomarańczowe

Czas przygotowania: 60 minut

Proporcje na formę 11 x 20 cm

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • sok z jednej pomarańczy
  • starta skórka z pomarańczy
  • 2/3 szklanki naturalnego jogurtu
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 czerwona pomarańcza
  • cukier puder do posypania 



Wykonanie

  • W jednej misce wymieszaj jajka, olej, jogurt, sok z pomarańczy i startą skórkę z pomarańczy. 
  • W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kardamon, sól i cukier. 
  • Następnie zawartość obu misek wymieszaj ze sobą, ale tylko do momentu połączenia się składników.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść, przełóż do niej ciasto. Pamiętaj, aby je wyrównać.
  • Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. 
  • Przed wyjęciem go z piekarnika sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wyjęciu go z ciasta jest suchy, ciasto jest gotowe.
  • Następnie wyjmij ciasto z formy i wystudź na kratce.
  • Pomarańczę dokładnie wyszoruj, obierz ze skórki i krój w plasterki.
  • Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem i udekoruj plasterkami pomarańczy.



Komentarze