Belona pieczona z batatami

dluga-ryba-z-pomaranczowymi-batatami
 

Po krótkiej przerwie wracam z przepisami, które od jakiegoś czasu przygotowuję w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. Dziś mam dla Ciebie inspirację na pyszną i trochę mało znaną u nas belonę. Ta ryba nazywana jest żartobliwie także bocianem z Bałtyku ze względu na swój kształt, a dokładniej mówiąc na długi i spiczasty dziób.
Belona pieczona z batatami to bardzo proste do przygotowania danie, a my uwielbiamy pieczone ryby, bo robi się je szybko i mają wspaniały smak.


Belona pieczona z batatami


Belona, bocian z Bałtyku


Belona ma mocno wydłużone ciało o strzałowatym kształcie i podłużną paszczę ze szpiczastym dziobem. Z tego względu bywa żartobliwie nazywana morskim bocianem. Poza tym jest blisko spokrewniona z rybami latającymi. Sama w przypadku ucieczki lub ataku potrafi wyskakiwać nad powierzchnię wody. Osiąga długość od 60 do 100 cm, masę do 1 kg. Jej grzbiet jest ciemnoniebieski bądź ciemnozielony, boki srebrne, lśniące, brzuch biały z żółtym połyskiem.

Belonę można spotkać w płytkich wodach przybrzeżnych południowego Bałtyku, na północy występuje sporadycznie. W Morzu Bałtyckim pojawia się tylko na tarło w okresie od maja do lipca. Przez większą część roku odbywa z kolei bardzo dalekie wędrówki w poszukiwaniu pokarmu, czym przypomina makrelę.

Jednym z jej ulubionych tarlisk są wody Zatoki Puckiej. To właśnie w Pucku, w połowie maja odbywa się co roku Belonada, czyli widowiskowe zawody połowu belony i związane z nimi imprezy kulinarne. W miejscowych smażalniach i restauracjach można wtedy spróbować tej bardzo sezonowej ryby.

Mięso belony jest delikatne, ma niską zawartość tłuszczu. Co ciekawe, ości belony nawet po usmażeniu mają zielonkawy kolor. Odpowiada za niego biliwerdyna - naturalny barwnik występujący w organizmie ryby. Dzięki temu łatwo ją wyfiletować, co może być bardzo pomocne przy przygotowywaniu rybnych potraw dla dzieci. Belona najczęściej podawana jest usmażona lub zapiekana. Świetnie nadaje się też do wędzenia i grillowania.

Belona ma zwarte i jędrne mięso. W smaku dorównuje węgorzowi, jednak ze względu na mniejszą zawartość tłuszczu jest delikatniejsze. Stanowi źródło pełnowartościowego białka (ponad 20%), zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Dostarcza wielonienasyconych tłuszczy z rodziny omega-3, które wspomagają prawidłowe działanie układu nerwowego. Jest również źródłem ważnych dla naszego organizmu witamin, przede wszystkim z grupy A i D. Witamina A ma kluczowe znaczenie dla utrzymania dobrego wzroku, ponadto wzmacnia układ odpornościowy, odpowiada również za dobry stan skóry. Z kolei witamina D pozwala na utrzymanie prawidłowej gospodarki wapniowo-fosforanowej, przez co bierze udział w budowie i funkcjonowaniu tkanki kostnej. Ponadto reguluje odpowiedź immunologiczną, co przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu. 




Belona pieczona z batatami

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 2 belony
  • 1 batat
  • 1 cebula
  • świeży rozmaryn
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Ryby wypatrosz, opłucz pod zimną wodą i osusz.
  • Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, posmaruj oliwą, posól, popieprz i posyp rozmarynem.
  • Bataty i cebulę obierz i pokrój w cienkie plastry. Przełóż do miseczki z oliwą, posól, popieprz i dokładnie wymieszaj.
  • Warzywa ułóż obok ryb w naczyniu żaroodpornym.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 przez 30 minut.
  • Podawaj skropione sokiem z cytryny 



Wpis powstał przy współpracy z Naturalnie Bałtyckie.

#naturalniebałtyckie




Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *