Sałatka z pieczonej dyni z kuskusem

kolorowe-warzywa-na-talerzu

Dziś zapraszam Cię na kolejną sałatkową inspirację. Tym razem jest to sałatka z pieczonej dyni z kuskusem i kozim serem. Jest bardzo prosta do przygotowania, a poza tym można do niej wykorzystać produkty, które zalegają w lodówce. Ja dodałam kaszkę kuskus, która mi została z poprzedniego dnia, a także upieczoną dynię, która też czekała  na zjedzenie.

Sałatkę możesz też podać na ciepło, będzie to wtedy idealna lekka kolacja. Doskonale też się sprawdzi, jako danie do lunchboxu.


Sałatka z pieczonej dyni z kuskusem

Sałatka z pieczonej dyni z kuskusem

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki: 

  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszki kuskus
  • 1,5 szklanki upieczonej dyni pokrojonej w kostkę 
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • mała papryczka chili
  • 100 g twardego koziego sera lub Twojego ulubionego
  • 2 łyżki pestek dyni 
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

 


Wykonanie

  • Czerwoną cebulę pokrój w piórka; dynię, ser i paprykę w kostkę, a papryczkę w plasterki.
  • Pestki dyni upraż na suchej patelni.
  • Do miski włóż wszystkie składniki sałatki i dokładnie wymieszaj.



Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *