Makaron ze szparagami i czosnkiem

rurki-makaronu-zielone-szparagi

 

Uwielbiam takie proste dania z minimalną ilością składników. Takie które przygotujemy w czasie, gdy gotuje się nam makaron. Makaron ze szparagami i czosnkiem jest właśnie takim daniem. W sezonie na te pyszne i zdrowe warzywa dodaję je gdzie tylko mogę. Są łatwe i szybkie do przygotowania, bo nie trzeba ich obierać i wystarczy im dosłownie kilka minut gotowania. Do tego dobra oliwa z oliwek, świeżo stary parmezan, ulubione zioła i pyszny majowy obiad gotowy.


Makaron ze szparagami i czosnkiem


Makaron ze szparagami i czosnkiem

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula 
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 opakowania makaronu ( u mnie penne)
  • świeże zioła
  • świeżo starty parmezan




Wykonanie

Czosnek kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Szklimy na rozgrzanej oliwie na patelni. Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki. Szparagi kroimy na kawałki i wrzucamy na patelnię, łebki odkładamy na razie na bok. Patelnię przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie wrzucamy łebki i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Przyprawiamy solą i pieprzem.

W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po odcedzeniu przekładamy go na patelnię i dokładnie mieszamy z warzywami. Skrapiamy oliwą i posypujemy parmezanem i ziołami.



Komentarze