Szparagi pieczone z fetą

zielone-szparagi-biala-feta
 

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, więc jak korzystam z niego na 100%. Najbardziej lubię te zielone i to one głównie goszczą na naszym  stole. Dziś zrobiłam szparagi pieczone z fetą. Ostatnio hitem na Instagramie były pieczone pomidorki koktajlowe z fetą właśnie, a ja postanowiłam trochę zmodyfikować ten przepis i zamiast pomidorków dałam szparagi. 

Wyszło przepysznie, pieczony czosnek dodał wspaniałego aromatu. Szparagi zjedliśmy z chrupiącymi grzankami z ciabatty.


Szparagi pieczone z fetą

Szparagi pieczone z fetą

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 plaster sera feta
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwy
  • sól
  • pieprz
  • świeże zioła
  • odrobina soku z cytryny



Wykonanie

Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki, zachowajmy je, przydadzą się do przygotowania bulionu. Szparagi układamy w naczyniu do pieczenia. Papryczkę i czosnek kroimy w plasterki, wrzucamy do szparagów, wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy plaster fety.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. W połowie pieczenia łebki szparagów przykrywamy folią aluminiową, żeby się nie przypaliły.

Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy świeżymi ziołami.




Komentarze