10/18/2020

Szarlotka z bezą i śliwkami

ciasto-w kawalkach-sliwki
 

Jesień to nie tylko dynia, gruszki i grzyby. Jesień to także nasze pyszne polskie jabłka. Bardzo lubię wykorzystywać te zdrowe owoce w mojej kuchni. Przygotowuję z nich różne dania, zarówno te słodkie, jak i te wytrwane. Moi domownicy uwielbiają wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami. Tym razem na naszym stole pojawiła się szarlotka z bezą i śliwkami. To duet idealny. A do tego kruche ciasto i  słodka beza. Mówię Wam, jest pysznie!

Szarlotka z bezą i śliwkami


Szarlotka z bezą i śliwkami

Proporcje na formę 30 x 24 cm

Czas przygotowania: 120 minut

Składniki:
Na ciasto
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Na piankę bezową:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru

Nadzienie:
  • 5 średnich jabłek
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 g śliwek



Wykonanie:
Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut.
Ciasto z lodówki rozkładamy na natłuszczoną formę, posypujemy tartą bułką. Ja piekę w szklanej formie 30 x 24 cm.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka i ścieramy na grubej tarce. Jeśli są bardzo soczyste lekko odciskamy nadmiar soku, po czym układamy je na cieście w formie. Posypujemy cynamonem i kardamonem. Śliwki kroimy na ćwiartki i układamy na wierzchu.
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Pod koniec, gdy piana będzie już sztywna dodajemy po łyżce cukier i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści. Gdy masa jest już lśniąca wykładamy ją na jabłka. Na samą górę ścieramy na tarce z dużymi oczkami ciasto wyjęte z  zamrażalnika.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 50 minut.
Ciasto najlepiej lekko przestudzić w piekarniku, gdy będzie letnie można wyjąć i dalej studzić już na blacie kuchennym.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza