10/20/2020

Chałka drożdżowa

warkocze-z-ciasta-drozdzowego


Dziś zapraszam Was na jeden z klasyków domowych wypieków, czyli na chałkę. Któż nie lubi lekkiej jak piórko kromeczki słodkawej bułki z dodatkiem dżemu lub białego sera na śniadanie?  Chyba nie ma takiej osoby.
Swoim przepisem zainspirowała mnie Tysia gotuje. Chałka drożdżowa wyszła rewelacyjna, pięknie urosła i cudownie pachniała podczas pieczenia. To najbardziej lubię w drożdżowych ciastach, ten wspaniały zapach, który się rozchodzi po całym domu.
Z tego przepisu wychodzą dwie sztuki, tę drugą zawsze można zamrozić, jeśli nie dacie rady zjeść obydwu na raz.


Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

Czas przygotowania: 180 minut
Proporcje na 2 sztuki
Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 3 szklanki mąki pszennej (480 g)
  • 20 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki suszonych
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru


Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajo + 2 łyżki mleka
  • sezam do posypania




Wykonanie:

W misce kruszyny drożdże, wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować. 

Jeśli mamy suche drożdże nie robimy zaczynu, tylko od razu dodajemy je do mąki.

Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, jajka i wyrośnięty zaczyn. Miksujemy chwilę przy pomocy robota z hakiem, aż składniki się połączą i dodajemy masło. Wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Powinno być gładkie, lśniące i odchodzić o miski. Jeśli się mocno klei, można podsypać troszkę mąki.

Wyrobione ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyrabiamy przez chwilę ręcznie na podsypanym mąką blacie. Dzielimy je na dwie części, a następnie każdą z nich na trzy. Z ciasta formujemy wałeczki o takiej samej długości. Do jednej chałki wykorzystamy  trzy wałeczki, które zaplatamy w warkocz. Wałki na początku i końcu warkocza trzeba dobrze ze sobą skleić, żeby podczas pieczenia się nie rozdzieliły.
Chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem wymieszanym  z mlekiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut, aż ładnie się przyrumienią. Studzimy na kratce.




Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza