Domowy koncentrat grzybowy
Sezon na grzyby cały czas w natarciu, a ja dziś mam dla Was pomysł na to co z robić z grzybami, żeby je fajnie zakonserwować na zimę, a w spiżarni mamy już zrobiony susz i słoiczki z marynowanymi prawdziwkami czy podgrzybkami. Otóż możemy przygotować domowy koncentrat grzybowy, zresztą opowiadałam o nim w programie Pytanie na Śniadanie. Koncentrat zamkniemy w słoiczkach, a potem go wykorzystamy do zup, zapiekanek, gulaszy czy innych potraw. Tutaj ogranicza Was tylko Wasza kulinarna wyobraźnia 😍. Koncentrat możemy także zamrozić w małych porcjach w plastikowych pudełeczkach lub małych torebkach foliowych.
Zobaczcie jak prosto można go przygotować.
![]()  | 
| Domowy koncentrat grzybowy | 
Domowy koncentrat grzybowy
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki: 
- 1 kg mieszanych grzybów
 - 1 cebula
 - olej do smażenia
 - sól
 - pieprz
 
Wykonanie
Cebule kroimy w drobniutką kostkę, szklimy ja na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy bardzo drobno pokrojone grzyby i smażymy razem z cebulą, aż do uzyskania gęstej masy. Jeśli to możliwe, to nie podlewamy wodą, grzyby same puszczą sok. 
Jeśli lubimy gładką konsystencję grzyby blendujemy lub mielimy w maszynce. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Gorącą pastę przekładamy do czystych słoiczków i pasteryzujemy przez 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia i następnego dnia powtarzamy pasteryzację.



Komentarze
Prześlij komentarz