10/10/2020

Domowy koncentrat grzybowy

 


Sezon na grzyby cały czas w natarciu, a ja dziś mam dla Was pomysł na to co z robić z grzybami, żeby je fajnie zakonserwować na zimę, a w spiżarni mamy już zrobiony susz i słoiczki z marynowanymi prawdziwkami czy podgrzybkami. Otóż możemy przygotować domowy koncentrat grzybowy, zresztą opowiadałam o nim w programie Pytanie na Śniadanie. Koncentrat zamkniemy w słoiczkach, a potem go wykorzystamy do zup, zapiekanek, gulaszy czy innych potraw. Tutaj ogranicza Was tylko Wasza kulinarna wyobraźnia 😍. Koncentrat możemy także zamrozić w małych porcjach w plastikowych pudełeczkach lub małych torebkach foliowych.
Zobaczcie jak prosto można go przygotować.


pasta-z-brazowych-grzybow
Domowy koncentrat grzybowy


Domowy koncentrat grzybowy

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 1 kg mieszanych grzybów
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

Cebule kroimy w drobniutką kostkę, szklimy ja na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy bardzo drobno pokrojone grzyby i smażymy razem z cebulą, aż do uzyskania gęstej masy. Jeśli to możliwe, to nie podlewamy wodą, grzyby same puszczą sok. 
Jeśli lubimy gładką konsystencję grzyby blendujemy lub mielimy w maszynce. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Gorącą pastę przekładamy do czystych słoiczków i pasteryzujemy przez 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia i następnego dnia powtarzamy pasteryzację.

 



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza