Domowe bajgle
![]() |
Domowe bajgle |
Domowe bajgle
Domowe bajgle - jak dla mnie nie ma lepszego pieczywa do przygotowania pysznej kanapki we własnej kuchni. Piekłam je już kilka razy, ale teraz trafiłam na rewelacyjny przepis Moniki z bloga Pysznie czy przepysznie i powiem Wam, że jest zdecydowanie najlepszy. Bułeczki są delikatne, puszyste, a z ciastem się doskonale pracuje. A jak bosko pachną po upieczeniu!
Dodatkowo kupiłam też specjalne foremki do robienia bajgli i przy ich pomocy zrobienie tych bułeczek to łatwizna. Parzymy je i później pieczemy właśnie w tych foremkach, więc wychodzą pięknie i okrąglutkie.
Przepisy na domowe wypieki
Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na pyszne domowe drożdżowe pieczywo. Jeśli chcesz przejść do wybranego przez Ciebie przepisu, kliknij w link poniżej:
- Ekspresowe bułki bez drożdży
- Dyniowe bajgle
- Dyniowe bułki drożdżowe
- Chałka drożdżowa
- Klasyczne dyniowe bułeczki
Więcej inspiracji na moim Instagramie
Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.
Domowe bajgle
Składniki na 6 sztuk Czas przygotowania: 150 minut
Składniki:
- 260 ml mleka
- 7 g suszone drożdży
- 50 g masła
- 30 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 450 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sezam do posypania
Wykonanie
- W garnuszku lekko podgrzej mleko, rozpuść w nim masło i cukier.
- Wsyp drożdże i wymieszaj.
- Mąkę przesiej do miski, dodaj mleko z drożdżami, wsyp sól.
- Wyrabiaj ciasto, najlepiej przy pomocy robota, przez 15 minut.
- Ciasto powinno odklejać się od miski.
- Przykryj je ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto wyłóż na blat i podziel je na 6 równych części, ok. 130 g każda.
- Uformuj kulki, każdą spłaszcz ręką, zrób dziurkę i nałóż na foremkę.
- Foremki przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
- W garnku zagotowuj wodę.
- Każdą foremkę zanurz we wrzątku na 30 sekund.
- Foremki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pomaluj rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem.
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Bajgle piecz w w foremkach przez około 25 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
- Po upieczeniu bajgle odstaw do lekkiego wystudzenia i zdejmij z foremek.
Komentarze
Prześlij komentarz