Domowe bajgle


pszenne bułki posypane sezamem
Domowe bajgle



Domowe bajgle

Domowe bajgle - jak dla mnie nie ma lepszego pieczywa do przygotowania pysznej kanapki we własnej kuchni. Piekłam je już kilka razy, ale teraz trafiłam na rewelacyjny przepis Moniki z bloga Pysznie czy przepysznie i powiem Wam, że jest zdecydowanie najlepszy. Bułeczki są delikatne, puszyste, a z ciastem się doskonale pracuje.  A jak bosko pachną po upieczeniu!

Dodatkowo kupiłam też specjalne foremki do robienia bajgli i przy ich pomocy zrobienie tych bułeczek to łatwizna. Parzymy je i później pieczemy właśnie w tych foremkach, więc wychodzą pięknie i okrąglutkie.


Przepisy na domowe wypieki

Na moim blogu znajdziesz także inne przepisy na pyszne domowe drożdżowe pieczywo. Jeśli chcesz przejść do wybranego przez Ciebie przepisu, kliknij  w link poniżej:

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


Domowe bajgle

Składniki na 6 sztuk

Czas przygotowania: 150 minut

Składniki:
  • 260 ml mleka
  • 7 g suszone drożdży
  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 450 g mąki pszennej 

Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • sezam do posypania

Wykonanie

  • W garnuszku lekko podgrzej mleko, rozpuść w nim masło i cukier. 
  • Wsyp drożdże i wymieszaj.
  • Mąkę przesiej do miski, dodaj mleko z drożdżami, wsyp sól.
  • Wyrabiaj ciasto, najlepiej przy pomocy robota, przez 15 minut. 
  • Ciasto powinno odklejać się od miski.
  • Przykryj je ściereczką i odstaw na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciasto wyłóż na blat i podziel je na 6 równych części, ok. 130 g każda. 
  • Uformuj kulki, każdą spłaszcz ręką, zrób dziurkę i nałóż na foremkę. 
  • Foremki przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
  • W garnku zagotowuj wodę.
  • Każdą foremkę zanurz we wrzątku na 30 sekund. 
  • Foremki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pomaluj rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem.
  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza. 
  • Bajgle piecz w w foremkach przez około 25 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
  • Po upieczeniu bajgle odstaw do lekkiego wystudzenia i zdejmij z foremek.




Komentarze