4/01/2020

Pszenno-żytni chleb na zakwasie

kawalki-chleba-na-scierce

Domowe pieczywo ostatnio rządzi! Z jeden strony bardzo się cieszę, bo nie ma nic lepszego, niż własnoręcznie upieczony chleb. Z drugiej strony niestety sytuacja jaką mamy zmusiła nas do tego, żeby pozostać w domu i stąd wiele osób wraca do dawnych tradycji.
Dziś zapraszam po przepis na najzwyklejszy pszenno-żytni chleb na zakwasie, bez żadnych dodatków, ani ziaren. Jest rewelacyjny, bosko smakuje nawet tylko z odrobiną masła.

Kulinarne inspiracje

Na blogu znajdziecie także inny przepisy na domowe pieczywo na zakwasie:

Pszenno-żytni chleb na zakwasie

Pszenno-żytni chleb na zakwasie

Czas przygotowania: 80 minut + czas oczekiwania
Składniki:
  • 250 g mąki żytniej 720
  • 250 g mąki pszennej 720
  • 300 g zakwasu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok. 350-400 ml wody
  • otręby


Wykonanie:
Do sporej miski wsypujemy suche składniki. Do słoika z zakwasem wlewamy nieco wody, bardzo dokładnie mieszamy. Rozpuszczony zakwas wlewamy do pozostałej wody, mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy przez 10 minut. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy nieco więcej wody.
Foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami. Z ciasta odkładamy 3-4 łyżki ciasta na następny chleb. Trzymamy je w zamkniętym słoiku w lodówce maksymalnie przez 14 dni.
Ciasto wkładamy do foremek. Foremki przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu, można też w lekko podgrzanym piekarniku. Ciasto będzie rosło około 9-10 godzin. 
Gdy chleb wyrośnie delikatnie go nacinamy i posypujemy otrębami. Wstawiamy je do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy przez 60 minut, po czym zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Po tym czasie chleb wyjmujmy z foremki i studzimy na kratce.





Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza