Wegańska kokosowa owsianka z owocami

kolorowe-owoce-na-owsiance

 
Zwykle gdy na blogu pojawia się owsianka czy inne danie śniadaniowe, rozpisuję się o tym, jak ważny jest ten nasz pierwszy w ciągu dnia posiłek. Dziś będzie trochę inaczej, bo chyba wszyscy już o tym wiemy, więc nie będę się powtarzać i pisać ciągle o tym samym 😀.
Tym razem moja owsianka jest nieco inna, a mianowicie jest przygotowywana na roślinnym napoju, a nie na krowim mleku. Do tej pory nie miałam do czynienia z mlekami roślinnymi i powiem Wam, że żałuję, że dopiero teraz ich spróbowałam. Mleko kokosowe przygotowałam w domu, (tutaj znajdziecie przepis jak je zrobić), jest pyszne i idealnie się komponuje z płatkami owsianymi. Do tego ulubione owoce i pyszne i pożywne śniadanie gotowe.

Na blogu znajdziecie kulinarne inspiracje z wykorzystaniem "mleka" kokosowego:





Wegańska kokosowa owsianka z owocami
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
  • 3/4 szklanki płatków owsianych zwykłych (nie tych błyskawicznych)
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • szczypta soli
  • miód do smaku
  • plasterki banana
  • plasterki kiwi
  • plasterki mango
  • ziarenka granata
  • czarny i biały sezam



Wykonanie:
Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki, sól i odstawiamy na 20 minut. Następnie gotujemy, aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy płatki przez około 5-10 minut, pilnując, aby się nie przypaliły, do uzyskania pożądanej konsystencji.
Owoce kroimy w plasterki. Owsiankę przekładamy do miseczki, dodajemy miód, na wierzchu układamy owoce i posypujemy ziarenkami sezamu. 
 


Komentarze

Prześlij komentarz