6/17/2018

Tradycyjna surówka z młodej kapusty

pokrojona-kapusta-z-marchewka

Surówka z młodej kapusty z dodatkiem startej marchewki i sporej ilości koperku, to moje ukochane czerwcowe danie. Mogę ją jeść na okrągło 😍. Młoda kapusta ma niepowtarzalny smak, zjadam nawet głąb. Tak więc teraz, bez zbędnych ceregieli, zapraszam Was po przepis.
Smacznego!

Tradycyjna surówka z młodej kapusty
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 1 marchewka
  • sok z cytryny
  • sól himalajska
  • czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • olej rzepakowy
  •  3 łyżki posiekanego koperku


Wykonanie:
Z kapusty usuwamy głąb i drobno ją szatkujemy. Wrzucamy do sporej miski, solimy i ugniatamy tłuczkiem, wtedy kapusta zmięknie i puści sok. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej warzywnej tarce, dodajemy do kapusty. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy pieprz, cukier i olej, dodatkowo solimy, jeśli jest taka potrzeba. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz