5/08/2018

Syrop (miód) z mniszka lekarskiego

brazowy-syrop-w-sloiku

To właśnie teraz jest najlepszy czas na zebranie mniszka lekarskiego, czyli naszego popularnego i wszędobylskiego żółtego mlecza, i przerobienie go na pyszny i zdrowy syrop, lub jaki mawiają niektórzy na miód.
Metod przygotowania syropu jest mnóstwo, ja czerpałam inspirację od Klaudyny Hebdy Do przygotowania wywaru wykorzystałam tylko płatki, ponieważ obawiałam się, że gotując całe kwiatki, wywar może być gorzki, ale widziałam tez przepisy, gdzie gotuje się całe kwiatki. decyzja należy do Was. Wprawdzie jest trochę więcej pracy, ale efekt murowany.
Pamiętajcie, aby kwiaty zbierać w słoneczny i suchy dzień, wtedy kwiaty są pięknie otwarte. I koniecznie z daleka od dróg, autostrad, miejskiego zanieczyszczenia i różnego rodzaju oprysków i sztucznych nawozów.





Syrop (miód) z mniszka lekarskiego
Czas przygotowania: 80 minut
Składniki:
  • 300-400 g płatków mniszka lekarskiego
  • 500 ml wody
  • 4 goździki
  • sok z 2 cytryn
  • cukier w proporcji 1:1, czyli ile wyjdzie wywaru tyle cukru


Wykonanie:
Płatki usuwamy z główki kwiatka, możemy je obciąć nożyczkami. Układamy je na papierze na słońcu, żeby pozbyć się niechcianych gości, czyli owadów.
Następnie płatki wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.  Na małym ogniu, pod przykryciem doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy na godzinę lub dwie, można też na całą noc. Po tym czasie płatki dokładnie odcedzamy i odciskamy. Mierzymy ile mam naparu i dodajemy tyle samo cukru. Wlewamy do garnka wraz z sokiem z cytryny i gotujemy na małym ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej i oczekiwanej konsystencji.
Syrop przelewamy do czystych słoiczków. Można go też zapasteryzować.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz