Omlet z zielonym groszkiem i bazylią - idealne śniadanie
Czasami do szczęścia nie potrzeba zbyt wiele - wystarczy kilka składników i pyszne oraz pożywne śniadanie gotowe. A na dodatek takie, które robi się bardzo szybko i łatwo. Omlet z zielonym groszkiem i bazylią, na który dziś Wam podaję przepis, może też być smaczną przekąską w ciągu dnia lub lekką kolacją. Ja do mojego omletu dodałam różne rodzaje bazylii - między innymi cynamonową, ależ bosko pachnie! - i rukolę, ale możecie też dodać swoje ulubione zioła, wszystkie będą się wspaniale komponować i pasować.
Omlet z zielonym groszkiem i bazylią - idealne śniadanie
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 4 wiejskie jaja
 - 2 łyżki mleka
 - 1 szklanka mrożonego groszku
 - 4-5 plasterków dojrzewającej szynki
 - listki rukoli
 - listki bazylii
 - sól
 - świeżo zmielony pieprz
 - olej lub masło do smażenia
 
Wykonanie:
Zamrożony groszek wrzucamy do garnka, zalewamy go wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odcedzamy go.
W miseczce rozkłócamy jajka z mlekiem, solimy i pieprzymy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wlewamy jajka, wrzucamy groszek, a na wierzchu układamy plasterki szynki. Smażymy na niewielkim ogniu, aż jajka się zetną. Omlet podajemy od razu posypany listkami ziół.




Komentarze
Prześlij komentarz