Niedzielne śniadanie, leczo z sadzonymi jajkami

czerwone-warzywa-na-patelni

Znacie szakuszukę? Robiliście ją kiedyś na śniadanie lub jako inny posiłek w ciągu dnia? Jeśli jeszcze jej nie jedliście, to serdecznie Was namawiam do jej przygotowania. U nas jest hitem weekendowych rodzinnych śniadań. Na blogu znajdziecie kilka przepisów (szakszuka z fetąszakszuka ze szpinakiemszakszuka z ciecierzycąszakszuka klasyczna), a ja dziś nieco zmodyfikowałam to danie i do jego przygotowania wykorzystałam leczo. Tez wyszło bardzo smacznie, zbliża się weekend, może zaskoczycie Wasza rodzinkę fajnym śniadaniem?



Niedzielne śniadanie, leczo z sadzonymi jajkami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:

  • 1 opakowanie leczo Poltino
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • natka pietruszki



Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę drobno kroimy,  a czosnek siekamy. Szklimy na rozgrzanej oliwie na patelni. Następnie wrzucamy zamrożone leczo i koncentrat pomidorowy, zmniejszmy ogień i dusimy, aż warzywa się rozmrożą i płyn delikatnie odparuje. Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.  W uduszonych warzywach robimy dwa dołki i wbijamy w nie jajka. Smażymy, aż białka się ładnie zetną. Jajka solimy i posypujemy natką pietruszki. Od razu podajemy.

Komentarze

Prześlij komentarz