Szakszuka (shakshouka)
Do szakszuki przymierzałam się już od dawna, ale ciągle jakoś nie było okazji, żeby ją przygotować. Dzięki Małgosi i cyklowi Wypiekanie na śniadanie w końcu był bodziec, żeby ją przyrządzić. Będzie doskonała na rodzinne leniwe niedzielne śniadanie, lub jako przekąska w ciągu dnia. Mówię Wam: pycha z delikatną orientalną pikantną nutą.
Szakszuka (shakshouka)
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki ziarenek kuminu
- oliwa z oliwek
- 1 puszka pomidorów pelati
- 2 duże wiejskie jajka
- płatki chili
- sól
- natka pietruszki
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej kumin, do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Dodajemy następnie czosnek i cebulę, smażymy aż cebula będzie lekko szklista. Teraz dodajemy pomidory, płatki chili i sól. Smażymy bez przykrycia, aż pomidory lekko odparują. W pomidorach robimy dwa zagłębienia i w każde wbijamy po jajku. Teraz na małym ogniu dusimy wszystko razem (można pod przykryciem), aż białko się zetnie, a żółtko będzie miękkie. Posypujemy grubo posiekaną natką pietruszki i od razu podajemy.
Razem ze mną gotowały:
Pyszne śniadanie mieliśmy w tym tygodniu. Dzięki Agatko i do nastepnego.
OdpowiedzUsuńDorotko, było pysznie, dzięki :-).
UsuńŚwietny patent na śniadanie!
OdpowiedzUsuńSerdecznie zachęcam do przygotowania :-).
Usuńdziękuję za wspólne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za pierwsze wspólne, pyszne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńDzięki i mam nadzieję, że to nie ostatnie wspólne śniadanko :-).
UsuńAle to wkoncu co dodać? KUMIN czy KMINEK?
OdpowiedzUsuńOczywiście kumin :-).
UsuńDzięki za czujność, już poprawione.
Piękna :-) dzięki za wspólne smażenie i do następnego
OdpowiedzUsuń!
Gocha, dzięki za super pomysł :-).
UsuńAgatko, miło było znowu zjeść z Tobą śniadanko :D Do następnego razu !
OdpowiedzUsuńBernadetta, to było pyszne śniadanko, do następnego :-).
UsuńAgata - dziękuję za wspólną zabawę w odkrywanie szakszuki :) . Było cudnie i czekam na kolejny raz :)
OdpowiedzUsuńDzięki za już, czekam na więcej :-)
UsuńPięknie i bardzo apetycznie wygląda Twoja Shakshuka. Dzięki za wspólne śniadanie 😊
OdpowiedzUsuń