Biszkoptowe ciasto z porzeczkami

kolorowe-ciasto-z-owocami

Kocham lato za owoce ! Też mi odkrycie - powiecie 😀 przecież chyba każdy tak ma ? Ale ja uwielbiam się delektować tym stwierdzeniem, tak samo jak daniami, które powstają z kolorowych i soczystych owoców lata. Dziś poszłam do ogródka, krzaczki czerwonej porzeczki lekko się połamały od nadmiaru owoców - to już najwyższa pora, aby je odciążyć ! Czarna porzeczka też już dojrzała, choć jest jej w tym roku zdecydowanie mniej... No i borówka amerykańska już powoli nabiera kolorów. Popatrzyłam na moje cudne zbiory, poszłam do kuchni i... upiekłam to ciacho ! Lekkie, biszkoptowe, mówię Wam pycha 😋😍.

A przy okazji zapraszam na mojego Instagrama →  kulinarne_przygody_gatity, gdzie znajdziecie sporo kulinarnych inspiracji, polecajek i codziennych kadrów z mojej kuchni i gotowania. Serdecznie polecam, kliknij i zaobserwuj 💗 .
 
 
 


Parę słów o czerwonej porzeczce 
Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia. Czerwone porzeczki zwiększają odporność organizmu, ponieważ zawierają duża ilość witaminy C. Dlatego też są źródłem  aktywnych przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki niszczące komórki naszego ciała. Zapobiegają także namnażaniu się komórek nowotworowych i wspomagają pracę układu odpornościowego

Te małe czerwone kuleczki posiadają w swoim składzie dużą ilość pektyn, czyli rozpuszczalnego błonnika, który ogranicza w naturalny sposób wchłanianie zbyt dużej ilości cholesterolu we krwi, jak również cukru.
Porzeczki ułatwiają także pracę układowi moczowemu, ponieważ mają właściwości moczopędne. Owoce porzeczki zawierają również garbniki, które działają ściągająco oraz przeciwzapalnie na skórę i regulują wydzielanie sebum.
Pamiętajmy także, że jedząc porzeczki dostarczamy naszemu organizmowi  rzadkie mikroelementy takie jak: mangan, którego niedobór może powodować osteoporozę; bor, którego brak zmniejsza wchłanianie wapnia, fosforu oraz żelaza oraz jod, wpływający na prawidłową pracę układu hormonalnego.

Wartość odżywcza czerwonej porzeczki (w 100 g)
  • Wartość energetyczna - 65 kcal
  • Białko ogółem - 1.4 g
  • Tłuszcz - 0.20 g
  • Węglowodany - 13.80 g (cukier 7.37)
  • Błonnik - 4.3
  • Wapń - 33 mg
  • Żelazo - 1.00 mg
  • Magnez - 13 mg
  • Fosfor - 44 mg
  • Potas - 275 mg
  • Sód - 1 mg
  • Cynk - 0.23 mg
  • Witamina C - 41 mg
  • Tiamina - 0.040 mg
  • Ryboflawina - 0.050 mg
  • Niacyna (PP, B3) - 0.100 mg
  • Witamina B6 - 0.070 mg
  • Kwas foliowy - 8 μg
  • Witamina A – 42 IU
  • Witamina E - 0.10 mg
  • Witamina K - 11.0 μg

 Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Czerwona porzeczka w kuchni
Oczywiście najzdrowsze są surowe, ale nie każdy z nas lubi kwaskowe owoce, dlatego możemy je wykorzystać do przygotowania koktajli i kompotów. Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku !

-------------------------------------------------------------
Biszkoptowe ciasto z porzeczkami
Czas przygotowania: 60 minut
Proporcje na formę o wymiarach 25 x 25 cm
Składniki:
  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 100 g borówki amerykańskiej
  • 200 g czerwonej porzeczki
  • 100 g czarnej porzeczki
  • opcjonalnie cukier puder

Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i cukier waniliowy i dalej miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, i później olej, ciągle miksując. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciast partiami, delikatnie je mieszając drewnianą lub silikonową łyżką, tak aby ciasto nie opadało.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na formę, na wierzchu układamy owoce.
Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjmujemy z formy i układamy w papierze na kratce. Gdy wystygnie  możemy je oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze

  1. Ale śliczne jest to Pani biszkoptowo-bezowe ciacho - idealne na letnie spotkania w ogrodzie przy kawie, pewnie palce lizać:P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz