Letnia frittata z warzywami


W tak ciepłe dni, jak dziś, nie mamy ochoty na ciężkie dania, ani zbyt długie stanie w kuchni, dlatego na blogu pojawia się letnia frittata z warzywami. Prosta i szybka do przygotowania. Do mojej frittaty wykorzystałam między innymi fasolkę szparagową i cukinię. Jajka ubiłam z serkiem śmietankowym, żeby nadać omletowi puszystości. Oczywiści do frittaty możemy na przykład dodać warzywa, które nam pozostały niewykorzystane z poprzedniego dnia. 
Letnia frittata z warzywami
Czas przygotowania: 30 minut
Proporcje dla 2 osób
Składniki:
  • 2 garści fasolki szparagowej
  • 1 mała cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • płatki chili
  • masło do smażenia
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pomidorki koktajlowe

Wykonanie:
Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy na parze przez 15 minut. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na półplasterki.
W miseczce ubijamy jajka, dodajemy serek i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy jajka, układamy na nich fasolkę, cukinię i posypujemy płatkami chili. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy. Gdy jajka z góry się zetną, frittatę posypujemy natką pietruszki, ozdabiamy pomidorkami i od razu podajemy.

Komentarze

Prześlij komentarz