Kompot porzeczkowy


 W czasie lata bardzo lubię wykorzystywać wszystkie sezonowe owoce, a przy także okazji wracać do dziecięcych smaków i wspomnień. Jednym z nich jest kompot, gotowany przez babcię, a dziś, w dobie gotowych, kolorowych, gazowanych,  a przy okazji sztucznych sklepowych napojów, nieco zapomniany. Gotujmy więc kompoty dla naszych rodzin, zamiast poić je kupnymi napojami.


Kompot porzeczkowy
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 1,5 szklanki porzeczek ( u mnie białe i czerwone)
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:
Porzeczki obrywamy z szypułek i myjemy. Wkładamy do garnuszka, dodajemy wodę i cukier. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, po czym owoce przecieramy przez sitko. Przelewamy do dzbanka, podajemy w temperaturze pokojowej, lub jeśli ktoś woli z kostkami lodu. 

Komentarze