Pâté z drobiowych wątróbek

bezowy krem w szklanym słoiku
Pâté z drobiowych wątróbek

 

Piekłam → bagietki z kozim serem, czerwoną cebulka i rozmarynem i pomyślałam sobie, że przydałoby się coś dobrego do ich posmarowania. Bagietka, nieodzowny element kuchni francuskiej, więc i ciąg dalszy powinien być francuski... 

A ponieważ uwielbiam wszelakie smarowidła, padło na pâté z drobiowych wątróbek. Poszperałam w necie i oto moja wersja tego dania. Duet chrupiąca bagietka z kozim serem i pâté rewelacyjna!

Więcej inspiracji na moim Instagramie

Po więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek zapraszam Cię na mój profil na Instagramie → https://www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/. Zaobserwuj moje konto i zostań ze mną na dłużej, będzie mi miło.


Pâté z drobiowych wątróbek

Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 500 g drobiowych wątróbek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 60 ml whisky
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki roztopionego masła


Wykonanie

  • Na patelni rozgrzewamy smalec, wkładamy i wątróbki i smażymy do momentu, aż wątróbki się przyrumienią, ale w środku pozostaną lekko różowe. 
  •  Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. 
  • Usmażone wątróbki przekładamy do miski, a na patelni smażymy czosnek i cebulę, do lekkiego zeszklenia. 
  • Następnie warzywa zalewamy whisky, mieszamy i zawartość patelni wkładamy do miski z wątróbkami. 
  • Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie blendujemy. 
  • Następnie masę przekładamy do miseczki i polewamy roztopionym masłem. 
  • Wkładamy do lodówki podajemy schłodzone.


Komentarze

  1. Smacznie się zapowiada :) bardzo dziękuję za udział w konkursie

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pate i wykorzystam smalczyk:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takiej odsłonie jadłam go po raz pierwszy, na 100% zagości znowu na moim stole !

      Usuń
  3. Szybki sposób na mięsne smarowidło do chlebka !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz