Sos alioli na mleku


Do calamares la romana koniecznie musi być sos alioli, czyli sos czosnkowy. Już jakiś czas temu publikowałam przepis na ziemniaki z sosem alioli, ale tam sos alioli był taki ekspresowy, tzn. wymieszałam po prostu majonez z czosnkiem. Dzisiaj przedstawiam sos, który zrobimy sami. Nie zawiera on jajka, bo Hiszpanie przy tak wysokich temperaturach wystrzegają się surowych jaj, jest robiony na mleku. Jest zdecydowanie lżejszy od tego klasycznego, a robi się go dosłownie w parę chwil !

Sos alioli na mleku

Składniki:
200 ml oliwy z oliwek EV
100 ml mleka
1 duży żabek czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Ważne ! Wszystkie składniki muszą być schłodzone !
W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki. Wkładamy do środka blender, opierając końcówkę na samym dnie naczynia, miksujemy przez chwilę, nie ruszając go, aż zobaczymy, że z mleka i oliwy zaczyna się robić majonezowa emulsja. Wtedy podnosimy powoli końcówkę blendera do góry, miksując aż uzyskamy gładki sos.

Komentarze

  1. Te ha quedado de lujo y encima más ligera. Me quedo para seguir tu blog.
    Muxuak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rosa, muchisimas gracias por tu comentario ! Es un placer escucharlo de una Espanola !
      Me encanta la cocina espanola y he visto en tu blog unas recetas riquisimas :-). Voy a probar a hacerlas !

      Usuń

Prześlij komentarz