Grillowany turbot z koperkowym pesto

grillowana-ryba-z-cytryna

Mimo, że sezon grillowy już za nami, to ja, mimo, że za oknem chłodnawo, lubię przygotować na tym urządzeniu coś dobrego do jedzenia. Tym razem jest to ryba, bo uważam, że taka grillowana ma niesamowity smak, jest bardzo szybka do przygotowania i wystarczy nam dosłownie kilka składników.

Dziś na moim talerzu pojawia się grillowany turbot z koperkowym pesto, a przepis przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. Ryby grillowałam z papryczką chili i cytryną, do tego sól i pieprz. Jako sos najpierw w planach miałam czosnkowy majonez, ale potem zdecydowałam się na koperkowe pesto Ależ to wyszło pyszne! Gorąca grillowana ryba wspaniale uwalnia wszystkie aromaty pesto; do tego świeża bagietka i jesteś w kulinarnym niebie.

Serdecznie Ci polecam ten przepis.


Grillowany turbot z koperkowym pesto

 

Turbot - naturalnie bałtycki

Turbot (cophthalmus maximus), zwany też skarpem jest rybą flądrokształtną i występuje głównie w polskiej części Bałtyku. Pływa na boku, blisko dna. Ciało tej ryby jest silnie ścieśnione bocznie, bardzo wysokie, prawie koliste, pokryte twardymi guzkami kostnymi, które występują po stronie ocznej (tzn. lewej). Strona ta jest szara do ciemnobrunatnej, pokryta licznymi czarnymi kropkami. Turboty osiągają różne rozmiary, w Bałtyku dorastają do około 55 cm. Są drapieżnikami, zjadają głównie małe ryby.

Mięso turbota jest białe, soczyste, zwarte i ma delikatny smak. Nie wymaga zbyt wielu przypraw ani aromatów, bo jego smak zdecydowanie broni się sam.  Turbota można dusić i smażyć, ale najlepiej smakuje prosto z grilla lub pieczony. Możemy go podać skropionego sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Pyszny będzie także na przykład z lekkim sosem i warzywami.

 ---------------------------------------------

Grillowany turbot

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 2 turboty
  • oliwa z oliwek
  • 2 papryczki chili
  • płatki chili
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz

Pesto

  • pęczek koperku 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz


Wykonanie

  • Koperek posiekaj, czosnek pokrój, wrzuć do blendera. Zblenduj z dodatkiem oliwy, słonecznika, soli i pieprzu.
  • Turboty wypatrosz i opłucz pod zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem. 
  • Posmaruj oliwa z obydwu stron, oprósz solą, pieprzem i płatkami chili.
  • Papryczki i cytrynę pokrój w plasterki.
  • Ryby połóż na specjalnym zamykanym ruszcie. On bardzo ułatwia przewracanie ryby na drugą stronę.  Na każdej rybie połóż plasterki cytryny i chili, zamknij ruszt.
  • Grilluj na rozgrzanym grillu po ok. 10 minut  z każdej strony, w zależności od mocy grilla. Ryba powinna się delikatnie przyrumienić.
  • Ryby podawaj z koperkowym pesto, skropione sokiem z cytryny.



Wpis powstał we współpracy z Naturalnie Bałtyckie.



Komentarze