Marynowane tofu


Tofu to delikatny niskokaloryczny i wysokobiałkowy ser otrzymany z "mleka" sojowego, uwielbiany przez wegan i wegetarian. Potocznie uważa się, że nie ma on żadnego smaku, choć fachowcy twierdzą, że jest zupełnie inaczej. Ten serek wyjęty z opakowania nie smakuje niczym, istota tkwi w odpowiednim przyprawieniu tego produktu.
Te białe kostki dają nam mnóstwo kulinarnych możliwości. Możemy je wykorzystać do przygotowania past, zup, zapiekanek, kotletów czy do curry lub ramenu lub pho. Bardzo smaczna jest tofucznica, czyli wegańska jajecznica. Tofu możemy też podać na słodko, czyli zrobić na przykład sernik. A ponieważ tofu ma bardzo delikatny smak, lubi się z większością przypraw.
W mojej kuchni tofu pojawia się w pikantnym curry, czy aromatycznej zupie pho. Lubię je także w postaci smażonej, jako dodatek do orientalnych dań  z makaronem czy ryżem. I wtedy właśnie je marynuję, żeby nabrało charakteru.
I jeszcze mała uwaga. Tofu najlepiej kupować w sklepach azjatyckich, ma zdecydowanie lepszą konsystencję, niż to sprzedawane paczkowane w marketach.

Na blogu znajdziecie inny przepis z wykorzystaniem tofu:



Marynowane tofu
Czas przygotowania:
10 minut
Składniki:
  • ok. 200 g naturalnego tofu 

Marynata:
  • 1 duży roztarty ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki starego imbiru
  • 1/4 posiekanej papryczki chili
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sezamu


Wykonanie:
W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Tofu kroimy w kostkę i dokładnie mieszamy z marynatą.


 



Komentarze