Roladki z indyka w sosie grzybowym

mieso-zawiniete-na-szpinaku

Delikatny drób,  w tym przypadku indyk i aromatyczne leśne grzyby, to duet wprost idealny, który wspaniale się równoważy smakowo. Możemy go uzupełnić Waszą ulubioną kaszą, makaronem lub ziemniakami i będziemy mieli na stole pyszny i sycący jesienny obiad.
Roladki z indyka w sosie grzybowym to danie na wskroś grzybowe. W mięsnych roladkach znajdziecie farsz przygotowany na bazie suszonych podgrzybków z  dodatkiem cebuli i świeżego szpinaku. Natomiast sos został zrobiony na bazie całych i dorodnych podgrzybków. A ponieważ w mojej kuchni nic się nie marnuje, jako płyn do sosu wykorzystałam wywar z ugotowanych do roladek suszonych grzybów.
Serdecznie zapraszam po przepis wszystkich amatorów prostych i smacznych dań, nie tylko grzybowych wielbicieli!



Roladki z indyka w sosie grzybowym
Czas przygotowania: 90 minut + czas oczekiwania

Składniki:
  • 8 sznycli  z indyka (720 g)
  • 1 czerwona cebula
  • klarowane masło do smażenia
  • 40 g suszonych podgrzybków Leśne Skarby
  • 3 garści listków baby szpinaku
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek
  • oliwa z oliwek

Sos grzybowy:
  • wywar z ugotowanych suszonych grzybów
  • 200 ml gęstej śmietany 18%
  • 1 czerwona posiekana cebula
  • 500 g podgrzybków całych mrożonych Leśne Skarby
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • świeży tymianek




Wykonanie:
Mrożone podgrzybki wyjmujemy z zamrażarki i odstawiamy do rozmrożenia.

Suszone grzyby zalewamy zimną wodą (ok. szklanki) i odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Odcedzamy, wywar powstały podczas gotowania grzybów wykorzystamy do przygotowania sosu. Ugotowane grzyby lekko siekamy. Cebulę kroimy w  drobniutką kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle. Gdy będzie szklista dodajemy do niej posiekane grzyby, solimy, pieprzymy i smażymy razem przez 3-4 minuty.
Każdy kawałek mięsa delikatnie rozklepujemy. Oprószamy sola i pieprzem,układamy na najpierw listki szpinaku, apotem farsz grzybowy. Zwijamy i zabezpieczamy wykałaczka. Układamy w naczyniu do pieczenia, delikatnie skrapiamy oliwą i wlewamy 2-3 łyżki wody.  Naczynie przykrywamy i pieczemy mięso w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy przykrycie, w ten sposób mięso się ładnie przyrumieni.
W międzyczasie przygotujemy sos. Do garnka wlewamy wywar z gotowanych grzybów, dodajemy śmietanę, cebulę i wrzucamy rozmrożone podgrzybki. Na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 20 minut bez przykrycia, raz na jakiś czas mieszając, aby sos się nie przypalił. Pod koniec dodajemy przyprawy, po czym dokładnie mieszamy.
Roladki podajemy razem  z sosem, a wszystko posypujemy listkami tymianku.







Komentarze