11/12/2017

Zapiekanka z brukselką, kiełbasą i ziemniakami

zapiekane-warzywa-w-formie

Brukselka, czyli kapusta brukselska - właśnie teraz jest na nią najlepszy czas ! Można z niej wyczarować w kuchni mnóstwo pysznych i zdrowych dań. Niestety nie wszyscy ją lubią, a  szkoda, bo jest bardzo zdrowa.
Dzis zapraszam Was na bardzo prosty przepis z brukselką w roli głównej, oto zapiekanka z brukselką, kiełbasą i ziemniakami. To bardzo proste w przygotowaniu danie jednogrankowe posmakuje wszystkim. A przy okazji przecyztajcie, co zrobić, żeby pozbyć się z brukselki jej gorzkawego posmaku.
Zapraszam!


Parę słów o brukselce
Brukselka, czyli kapusta brukselska, jak sama nazwa wskazuje pochodzi Brukseli i powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Wygląda jak mała główka kapusty, a rośnie na zgrubiałej łodydze, która może mierzyć nawet jeden metr. Rośnie aż do grudnia, gdyż doskonale znosi niskie temperatury.
To małe warzywko ma m.in. właściwości antynowotworowe dzięki zawartości sulforafanu - silnego przeciwutleniacza. Sulforafan ma także właściwości antybakteryjne. Badania potwierdzają, że może on być pomocny w walce z Helicobacter pylori – bakterią, która powoduje wrzody żołądka.
Brukselka może wzmagać płodność, ponieważ zawiera sporo kwasu foliowego (ok. 61 µg/100 g), który odpowiada za jakość męskiego nasienia.  Także  z powodu wysokiej zawartości kwasu foliowego brukselka powinna się znaleźć w diecie kobiet planujących dziecko i już będących w ciąży. Jak wiadomo jego niedobór może doprowadzić do rozwoju wad wrodzonych u dziecka, przyczynić się do zmniejszonej masy urodzeniowej ciała noworodka, a nawet do poronienia.
Niestety nie wszyscy lubią brukselkę ze względu na jej specyficzny zapach i lekko gorzki smak. Aby tego uniknąć brukselkę gotujemy z odrobiną mleka i nie przykrywamy garnka pokrywka, aby ulotniły się nieprzyjemne zapachy. Pamiętajmy jednak, żeby nie gotować jej zbyt długo, straci wtedy większość swoich właściwości. Najsmaczniejsza jest al dente. Natomiast jeśli lubimy brukselkę gotowaną na parze – taka forma obróbki termicznej jest idealna - wcześniej możemy ja zamrozić. Bardzo niska temperatura usuwa z niej goryczkę.
Natomiast nie wszyscy mogą się bezkarnie objadać brukselką, ponieważ tak, jak inne warzywa z rodziny kapustowatych, może powodować silne wzdęcia i gazy. Osoby z wrażliwym żoładkiem powinny więc na nią uważać.

Wartości odżywcze w 100 g
  • Wartość energetyczna - 43/36 kcal
  • Białko ogółem - 3.38/2.55 g
  • Tłuszcz - 0.30/0.50 g
  • Węglowodany - 8.95/7.10 g (w tym cukry proste 2.20/1.74)
  • Błonnik - 3.8/2.6 g
  • Witamina C – 85/62 mg
  • Tiamina – 0.139/0.107 mg
  • Ryboflawina – 0.090/0.080 mg
  • Niacyna - 0.745/0.607 mg
  • Witamina B6  - 0.219/0.178 mg
  • Kwas foliowy -  61/60 µg
  • Witamina A – 754/775 IU
  • Witamina E – 0.88/0.43 mg
  • Witamina K - 177/140.3 µg
  • Wapń – 42/36 mg
  • Żelazo - 1.40/1.20 mg
  • Magnez - 23/20 mg
  • Fosfor - 69/56 mg
  • Potas - 389/317 mg
  • Sód – 25/21 mg
  • Cynk - 0.42/0.33 mg

 Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Brukselka w kuchni 


-------------------------------------------------------------
Zapiekanka z brukselką, kiełbasą i ziemniakami
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:

  • 1000 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 300 cienkiej kiełbasy
  • 300 g brukselki
  • 200 ml śmietany
  • 1 duże jajko
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • 100 g mozzarelli  w plasterkach
  • tłuszcz do smażenia




Wykonanie:
Ziemnaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, kiełbasę kroimy w plasterki, a potem plasterki kroimy na 3. Cebulę szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni, nastepnie dodajemy kiełbasę. Wszystko smażymy przez 10 minut.
Brukselkę myjemy, odcinamy koncówki, usuwamy zewnętrzne liście, główki kroimy na pół.
W szklance mieszamy śmietanę, jajko i przyprawy.
W żaroodpornym naczyniu układamy ziemniaki, brukselkę, kiełbasę i cebulę, polewamy sosem śmietanowym. Naczynie przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Na 5 minut przed końcem zdejmujemy pokrywkę, na wierzchu układamy plasterki mozzarelli i zapiekamy.
Podajemy od razu po upieczeniu.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz