3/01/2016

Omlet z brukselką


Brukselka, to typowe zimowe warzywo, chyba nieco zapomniane i nie przez wszystkich lubiane. Może dlatego, że przez lata podawane było tylko klasycznie, jako jarzynka do obiadu polane masłem z tartą bułką ... ? Pora więc odczarować brukselkę: oto omlet z brukselką, który może być smacznym pomysłem na śniadanie lub na lunch - jak kto woli. Zapewniam Was, będzie Wam smakować !
Na blogu znajdziecie też przepis na pyszną brukselkę w pomidorach.


Omlet z brukselką
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
  • 400 g brukselki
  • 3 duże wiejskie jajka
  • 1 cebula
  • kilka plasterków dowolnej kiełbasy
  • 2 ząbki posiekanego czosnku
  • masło klarowane do smażenia
  • sól
  • pierz
  • posiekana natka pietruszki

Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w paski, wszystko podsmażamy na rozgrzanym maśle. Cebula powinna się zeszklić. Brukselkę kroimy na pól, wrzucamy na patelnię i smażymy przez 5 minut. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz do smaku, mieszamy.
Do brukselki dodajemy czosnek, mieszamy i  wlewamy rozkłócone jajka. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i smażymy, aż jajka się zetną. Posypujemy natką pietruszki i od razu podajemy.



Print Friendly and PDF

6 komentarzy:

  1. Mój mąż by zjadł jest fanek brukselki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz mu zrobić w takim razie :-).

      Usuń
  2. uwielbiam omlety, są ostatnio częstym gościem na moim stole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fajny sposób na szybkie danie, prawda ? :)

      Usuń
  3. O patrz, lubię brukselkę, ale do omletu jej jeszcze nigdy nie wrzuciłam.

    OdpowiedzUsuń