1/27/2016

Brukselka w pomidorach


Brukselka, to jedno z klasycznych warzyw zimowych. Teraz właśnie trwa na nią sezon. Jeśli znudziła się Wam brukselka w tradycyjnym wydaniu, czyli z masłem i bułką tartą, to mój dzisiejszy wpis jest właśnie dla Was. Oto pyszne danie obiadowe do przygotowania w  ciągu pół godziny, czyli brukselka w pomidorach.




Brukselka w pomidorach
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 500 g brukselki
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 kawałek cienkiej kiełbasy
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia


 Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Kiełbasę kroimy w plasterki, a potem w paski, dorzucamy do cebuli i przesmażamy. 
Brukselkę kroimy na pół, wrzucamy na patelnię, dodajemy posiekany czosnek i pomidory z puszki. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. W domu lubimy, gdy brukselka jest al dente, czyli nie jest taka rozgotowana. Na koniec danie przyprawiamy i do razu podajemy.


Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam brukselkę! Będę musiał wypróbować w takiej wersji! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mateusz, serdecznie zachęcam, jest pyszna :-).

      Usuń
  2. Wypróbowałem z małą mdyfikacją - dodałem czerwoną paprykę, pokrojoną w paseczki, bulionówkę drobiową i doprawiłem sporą szczyptą podlaskiego pieprzu ziołowego. Pychota, a pani Agacie dziękuję za fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wooow ! Pychotka, muszę wypróbować taką wersję :-).

      Usuń
  3. a co zrobić, żeby brukselka nie była gorzka ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli brukselkę gotujemy możemy do wody dodać odrobinę cukru i trochę mleka. Natomiast jeśli ją smażymy nic na tę goryczkę nie poradzimy. Możemy ją zniwelować przyprawami i w tym przypadku pomidorami :)

      Usuń