2/14/2017

Smażona brukselka z pastrami

smazone-warzywa-widok-z-gory

Teraz jest najlepszy czas na brukselkę ! Wiem, że nie wszyscy za nią przepadają, ale może to dlatego, że z reguły podawało się ją taką lekko rozgotowaną i polaną masłem z bułką tartą ? Faktycznie, takie danie może się szybko znudzić, a przecież brukselka ma wiele twarzy. Dziś zapraszam Was na jedną z nich, oto smażona brukselka z pastrami. Oczywiście do jej przygotowania może dodać Waszą ulubioną wędlinę. Też będzie pysznie !
Na blogu znajdziecie również pyszną brukselkę w pomidorach. Moim zdaniem smażona lub duszona brukselka ma o wiele więcej smaku niż taka z wody. Natomiast jeśli jesteście zwolennikami tej klasycznej jarzynki, warto brukselkę ugotować na parze, wtedy zachowa wszystkie wartości smakowe i odżywcze.






Smażona brukselka z pastrami
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 500 g brukselki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g pastrami lub innej wędliny
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia



Wykonanie:
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Wędlinę kroimy w plasterki, a potem w paski, dorzucamy do cebuli i przesmażamy. 
Brukselkę kroimy na pół, wrzucamy na patelnię, dodajemy posiekany czosnek. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. W domu lubimy, gdy brukselka jest al dente, czyli nie jest taka rozgotowana. Na koniec danie przyprawiamy i do razu podajemy.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz