10/13/2017

Krucha tarta ze śliwkami i kremem

tarta-z-owocami-widok-z-gory

Wrzesień i październik to czas śliwek ! Wtedy obowiązkowo w  mojej kuchni pachnie powidłami śliwkowymi. Zamykam je potem w słoikach, żeby później w jesienne i zimowe wieczory będą idealnym dodatkiem do naleśników czy placuszków.
Jesień to też czas na drożdżowe bułeczki ze śliwkami. W domu uwielbiamy zapach pieczonego drożdżowego ciasta z kruszonką i owocami.
Dziś natomiast gości u mnie krucha tarta ze śliwkami i kremem. Krem jest bardzo lekki,  został przygotowany na bazie mleka i mąki kukurydzianej. Idealnie się komponuje z przyprawami korzennymi i śliwkami.
Koniecznie upieczcie ją na weekend 💗.


Parę słów o śliwkach

Śliwki to klasyczne jesienne owoce, pojawiają się na naszych stołach z początkiem września.
Obecnie uprawiana śliwka europejska to połączenie tarniny i śliwy wiśniowej - są to dziko rosnące odmiany na terenach Kaukazu i Morza Kaspijskiego, dlatego też przyjmuje się, że to właśnie tam powstała dzisiejsza śliwka.
W Polsce najbardziej popularne są oczywiście węgierki, ale na targach kupimy też mirabelki, renklody, stanleye, opale czy tez inne rodzaje tych owoców importowanych z zagranicy.
Śliwki nie tylko bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, ale także na nasza urodę. Okazuje się, że śliwki pomagają przy pękających naczynkach, uszczelniają naczynia krwionośne, a nawet... redukują proces starzenia się oraz powstawania zmarszczek.
Dieta bogata w śliwki działa antynowotworowo, przeciwmiażdżycowo, hamuje wchłanianie cholesterolu, a dzięki zawartości magnezu i witaminy B6 korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Panowie także powinni docenić wartości śliwek! Badania donoszą, że spożywanie wyciągu z tych owoców jest stosowane przy leczeniu prostaty.
Śliwki nie tylko poprawiają apetyt, ale także regulują trawienie, zapobiegając zaparciom i przyspieszając metabolizm.




Wartości odżywcze śliwki  w 100 g
  • Kalorie (wartość energetyczna)     46 kcal / 193 kJ
  • Białko   0,70 g
  • Tłuszcz ogółem  0,28 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone   0,017 g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone   0,134 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone    0,044 g
  • Kwasy tłuszczowe omega-6   0,044 g
  • Węglowodany  11,42 g
  • Błonnik pokarmowy  1,4 g
  • Witamina A        345 I.U.
  • Witamina D        0 I.U.
  • Witamina E         0,26 mg
  • Witamina K        6,4 µg
  • Witamina C        9,5 mg
  • Witamina B1      0,028 mg
  • Witamina B2      0,026 mg
  • Witamina B3 (PP)  0,417 mg
  • Witamina B6      0,029 mg
  • Kwas foliowy     5 µg
  • Witamina B12    0 µg
  • Kwas pantotenowy   0,135 mg
  • Wapń    6 mg
  • Żelazo   0,17 mg
  • Magnez  7 mg
  • Fosfor   16 mg
  • Potas    157 mg
  • Cynk      0,10 mg
  • Miedź   0,06 mg
  • Mangan    0,05 mg
  • Fluor     2 µg
  • Cholesterol  0 mg
  • Fitosterole  7 mg


Śliwka  w kuchni
Któż nie lubi puchatego drożdżowego ciasta ze śliwkami i z kruszonką ? Z reguły najczęściej wykorzystujemy śliwki do pieczenia różnego rodzaju ciast czy tart. Będą też one doskonałym dodatkiem do pieczonych i duszonych mięs.  Owoce te idealnie nadają się na przetwory. Oczywiście nie możemy zapomnieć o klasycznych powidłach ze śliwek, dżemach, śliwkach marynowanych w  occie czy różnego rodzaju sosów i chutneyów podawanych do dań mięsnych. Na pewno są tu też amatorzy śliwkowych nalewek czy śliwowicy.


-------------------------------------------------------------
Krucha tarta ze śliwkami i kremem
Czas przygotowania: 3 godziny
Proporcje na formę o średnicy 24 cm
Składniki:
Ciasto:
  • 225 mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • strata skórka z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
Nadzienie:
  • 250 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 200 g białego serka w wiaderka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczka kardamonu
  • 5-6 dużych śliwek



Wykonanie:
Składniki na ciasto  szybko zagniatamy,  używam do tego malaksera, żeby zbytnio nie ocieplić masła. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę smarujemy tłuszczem, ciasto wałkujemy i następnie wykładamy nim formę, wyklejając dokładnie brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi i podpiekamy w piekarniku przez około 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy krem. Mleko, żółtko, cukier i make umieszczamy w małym garnuszku. Doprowadzamy do zagotowania na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje dodajemy do niej esencję i odstawiamy do wystygnięcia. Garnuszek dokładnie przykrywamy i raz na jakiś czas mieszamy. W ten sposób unikniemy powstania kożuszka na kremie.
Gdy krem całkowicie wystygnie dodajemy do niego biały ser i dokładnie mieszamy.
Ze śliwek usuwamy pestki, owoce kroimy na 6 lub 8 części, w  zależności od tego jak duże są śliwki.
na podpieczone ciasto wykładamy krem, posypujemy go przyprawami, a na wierzchu układamy owoce.
Tarte pieczemy w  piekarniku nagrzanym do 180 przez około 45 minut.
Studzimy na kratce.




Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Ale pysznie prezentuję się ta tarta, nic tylko się taką zajadać :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam śliwki, a przepis wykorzystam w tym tygodniu, bo mam gości :-)

    OdpowiedzUsuń