10/18/2017

Domowy ketchup (keczup)

sos-pomidorowy-w-misce

Pyszne jesienne pomidory - pomidory polne. Dojrzałe, podłużne, mięsiste i pełne smaku. Przeciery na zimę już z  nich zrobione, teraz pora na domowy ketchup, czyli gęsty sos pomidorowy. Wszyscy go bardzo lubimy i często używamy, ale taki domowy jest najlepszy najlepszy. Na blogu jest też inna wersja ketchupu.
Ilość mielonych przypraw podaję bez konkretnych ilości, bo wszystko zależy od tego jak mocno odparujecie sos.



Domowy ketchup (keczup)
Czas przygotowania: 3 - 4 godziny 
Składniki:
  • 2000 g podłużnych polnych pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • papryka słodka
  • gałka muszkatołowa
  • brązowego cukru
  • pieprz
  • sól
  • 2 łyżki octu jabłkowego


Wykonanie:
Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do przecierania pomidorów i wlewamy do garnka. Jeśli nie mamy takiej maszynki, to wrzucamy pokrojone pomidory do garnka i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż puszczą sok.
W pierwszej wersji przy przetartych pomidorach dodajemy do nich przyprawy: 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy i 5 ziarenek czarnego pieprzu, ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gdy sos jest już odpowiednio gęsty wyławiamy z niego przyprawy, jeśli się nie uda wyłowić wszystkich, to nie ma problemu. Miksujemy. Teraz ketchup przyprawiamy papryka, gałką, cukrem, sola i pieprzem. Nie podaję dokładnych ilości, bo zależą one od tego jak bardzo odparujemy pomidory. Dodajemy ocet, mieszamy i wszystko gotujemy przez 10 minut. Gotowy sos przelewamy do słoików i je pasteryzujemy. Te do szybkiego spożycia możemy bez pasteryzowania trzymać w lodówce.
W drugiej wersji, gdzie gotujemy nieprzetarte pomidory, także dodajemy do nich przyprawy: 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy i 5 ziarenek czarnego pieprzu, ząbek czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę i gotujemy przez 30 minut. Wyłączamy kuchenkę, zostawiamy je na 15 minut, po czym odcedzamy wodę, która zbierze się na górze. Pomidory przecieramy przez sito, wyjmujemy przyprawy, a następnie gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na tym etapie postępujemy jak przy poprzedniej wersji.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. nie ma nic lepszego niż domowy keczup
    nas zawsze mamusia zaopatruje :)

    OdpowiedzUsuń