Rustykalna szarlotka z figami

ciasto-z-jablkiem-i-figami

Jesień zapukała do naszych drzwi... właśnie dziś ! Z jednej strony trochę szkoda lata, a  z drugiej to lubię jesień za jej kolory, smaki i aromaty. Dni staja się coraz krótsze, za oknami coraz chłodniej... wyciągamy więc z  kuchennych szafek czajniczki na gorącą i rozgrzewająca herbatę. Zapalamy pachnące świece, a w naszej kuchni zaczynają gościć korzenne przyprawy i dania, które jednomyślnie kojarzą się z tą porą roku. Ten jesienny weekend zaczynam z pysznym jabłecznikiem przygotowanym oczywiście na bazie najlepszych do tego rodzaju ciasta jabłek, czyli jesiennych antonówek.
A przy okazji pamiętajcie, że warto zamknąć w słoikach trochę tych pysznych jabłek, które pojawiają się na straganach tylko wczesną jesienią. Potem upieczecie z nich pyszna szarlotkę. Przepis na antonówki na zimę znajdziecie tutaj - klik.


Każdy kto piecze ciasta w domu doskonale wie jak ważna przy tej czynności jest forma do pieczenia. Jako blogerka kulinarna mam ich całą kolekcję  w przeróżnych rozmiarach i kształtach. Jedne lubię bardziej, inne mniej, ale ostatnio zaprzyjaźniłam się z formą z falistym brzegiem Delicia Tescoma. Jest idealna do różnego rodzaju tart, czy to wytrawnych czy też słodkich. I ma dwie podstawowe zalety. Pierwsza z nim to powierzchnia non-stick, czyli odporna powłoka antyahezyjna, którą zapobiega przypalaniu. A to oznacza, że koniec z natłuszczaniem i posypywaniem bułką naszej formy przed pieczeniem. Drugą jej zaletą jest wyjmowane dno. Po upieczeniu zdejmujemy górną część formy, wtedy bez problemu pokroimy ciasto lub po prostu zsuniemy je na talerz nie krusząc go, ani nie uszkadzając przy wyjmowaniu. Tym razem upiekłam w niej rustykalną kruchą tartę z jabłkami i figami z dodatkiem korzennych przypraw.. Mówię Wam, cudowne smaki i aromaty jesieni.



Rustykalna szarlotka z figami
Czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia
Proporcje na formę 24 x 24 cm
Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 90 g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
Farsz:
  • 3 antonówki
  • 2 figi
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • gruby cukier kryształ



Wykonanie:
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i sól. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie i wykładamy nim dno  i boki formy.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy gniazdka nasienne, a następnie kroimy w plasterki. Figi również kroimy w plasterki.
Ciasto posypujemy cynamonem. Na cieście ściśle układamy plasterki jabłek. na wierzchu układamy figi, posypujemy kardamonem i brązowym cukrem. Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia ciasto posypujemy grubym cukrem.
Po upieczeniu studzimy na kratce.

Komentarze

  1. cieszy oko :) podniebienie z pewnością również! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie dwa w jednym ;). I na dodatek tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu.

      Usuń

Prześlij komentarz