9/14/2016

Antonówki na zimę


Nie ma lepszych jabłek do szarlotki czy jabłecznika jak antonówki. Lekko kwaskowe, cudnie aromatyczne. Podpatrzyłam je u zaprzyjaźnionej blogerki Kasi.Teraz jest na nie najlepszy czas. To też odpowiedni moment, żeby zamknąć je w sloikach na zimę. Możemy do nich dodać wanilię i cynamon, nasza szarlotka będzie wtedy idealna.


Antonówki na zimę
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Składniki:
  • 3000 g antonówek
  • 500 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 laska cynamonu

Wykonanie:
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w spore kostki. Wrzucamy do dużego garnka o grubym dnie i przesypujemy cukrem. Odstawiamy na 2-3 godziny, żeby jabłka puściły sok. Następnie dodajemy laskę cynamonu  i ziarenka z laski wanilii. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce lekko się rozgotują.
Z garnka wyjmujemy cynamon, a gorące jabłka przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy przez 20 minut.



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz