6/21/2017

Drożdżowe ślimaczki (bułeczki) z rabarbarem

okragle-buleczki-w-formie-metalowej

Moi wierni czytelnicy doskonale wiedzą, że kocham rabarbar 💓. Sezon na to fantastyczne warzywo niedługo się już kończy, więc trzeba koniecznie wykorzystać te ostatnie chwile. Dziś zapraszam Was puszyste drożdżowe bułeczki wypełnione nadzieniem z rabarbaru z dodatkiem korzennych przypraw. Rabarbar kocha kardamon, goździki, imbir, cynamon... I przepięknie pachnie jak tylko ciacho zacznie się piec.
W dzisiejszym wpisie poczytacie też troszkę o rabarbarze; czy to owoc czy jednak warzywo ? 😊


Rabarbar - owoc czy warzywo
Rabarbar potocznie uważany jest za owoc, ponieważ z  reguły używamy go do przygotowania słodkich dań - chociaż ja przygotowałam z rabarbarem zapiekane pulpeciki wieprzowe - też było pysznie. Ale tak naprawdę to wykorzystujemy głównie go do ciast czy kompotów. Otóż nic bardziej mylnego ! Rabarbar inaczej nazywany rzewieniem, jest rośliną, która należy do rodziny rdestowatych i jest warzywem, które pochodzi z rejonów Azji. W Europie pojawił się w XVI w. dzięki Marco Polo, ale jako warzywo w Polsce znany jest dopiero od XVIII wieku.
Do gotowania używamy części liści, które nazywamy ogonkami liściowymi. Mają kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im rabarbar jest bardziej czerwony, tym ma słodszy smak. I właśnie dlatego pojawiają się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem czy jednak może owocem.
Rabarbar jest warzywem mało kalorycznym, bogatym źródłem witaminy C i błonnika.  Zawarte w nim substancje pozwolą pozbyć się toksyn z naszego organizmu. Ponadto rabarbar zawiera składniki, które skutecznie łagodzą skutki stresu i zapobiegają jego powikłaniom.
Jednak w spożywaniu rabarbaru należy zachować umiar, ponieważ zawiera duże ilości szczawianów, które wiążą wapń i usuwają go z organizmu. Nadmiar szczawianów utrudnia przyswajanie niektórych substancji przez organizm, dlatego rabarbaru powinny unikać osoby chore na nerki i reumatyzm.

Składniki odżywcze (w 100 g)
  • 9 kcal - 36 kJ
  • Węglowodany  4.6 g
  • Błonnik 3.2 g
  • Witamina C  9 mg 
  • Sód  2 mg 
  • Potas 136 mg  
  • Wapń  52 mg 
  • Fosfor  24 mg 
  • Magnez 13 mg  
  • Żelazo  0.6 mg 
  • Cynk  0.13 mg 
  • Miedź  0.05 mg 
  • Mangan  0.16 mg  
  • Jod  2.3 mg 
Tak jak wspomniałam powyżej z rabarbaru przygotowujemy głównie słodkie potrawy: różnego rodzaju ciasta: drożdżowe, kruche, serniki; desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa (klik).

Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa:
Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem
Kompot z rabarbaru
Lemoniada z rabarbaru

-------------------------------------------------------------

Ślimaczki (bułeczki) drożdżowe z rabarbarem
Proporcje: 2 x foremka o wymiarach

Składniki
Ciasto:
  • 50 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g rozpuszczonej masła
  • 40 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej
  • mleko do pomalowania bułeczek
Nadzienie rabarbarowe:
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki wody lub soku z cytryny
  • 5 łodyżek rabarbaru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i  łyżeczkę cukru, dodajemy łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
Rabarbar kroimy w plastry. Na suchą patelnie wsypujemy 150 g cukru i dodajemy wodę lub sok. Podgrzewamy nie mieszając na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a potem zacznie karmelizować i będzie miał złotawy kolor. Pod koniec trzeba pilnować, żeby karmel się nie przypalił, bo będzie miał gorzkawy smak. Do karmelu dodajemy masło. Gdy się rozpuści dodajemy pokrojony rabarbar i przyprawy. Smażymy, aż rabarbar puści trochę soku i lekko zmięknie. Odstawiamy na bok i studzimy.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Następnie smarujemy ciasto rabarbarem, po czym zwijamy  w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 10 równych części.
Formy natłuszczamy i posypujemy kaszą manną, układamy  w nich luźno bułeczki, pamiętając, że ciasto urośnie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, bułeczki malujemy mlekiem i pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia. 



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz