Kompot z rabarbaru


Rabarbar i maj.
Otwarte okno, a za nim ogród i pachnące bzy i kaliny.
Babcia przepasana kuchennym fartuchem, krzątająca się po kuchni.
Na węglowej kuchence gotuje się kompot. Z rabarbaru.
Dziś takie dziecięce wspomnienie...



Kompot z rabarbaru

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
  • 3 spore łodygi rabarbaru
  • 1000 ml wody
  • ok. 5 łyżek cukru


Wykonanie:
Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na 2-3 cm kawałki.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy rabarbar i cukier i doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut.
Kompot odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i sprawdzamy czy jest wystarczająco słodki, W razie potrzeby dosładzamy.
Podajemy razem z rabarbarem lub, jeśli wolimy czysty kompot rabarbar odcedzamy na durszlaku.


Komentarze