3/21/2017

Pieczone warzywa według Yotam Ottolenhgi

warzywa-na-talerzu

"Obfitość" to cudowna wegetariańska książka nie tylko dla jaroszy autorstwa Yotama Ottolenghi, Jest on znanym autorem kilku książek kucharskich, między innymi Jerozolimy, Ottolenghi, The Cookbook i Cała obfitość. Jest także właścicielem czterech londyńskich restauracji. Jego kuchnię charakteryzuje przede wszystkim prostota oraz przewaga wpływów śródziemnomorskich i bliskowschodnich. Dziś zapraszam moich czytelników na pyszne pieczone warzywa według Yotana. Jest też wśród nich coraz bardziej popularny pasternak, który ostatnio wraca do kulinarnych łask. Wraz z batatami tworzy bardzo smakowity duet. Serdecznie Wam polecam  😊😋.


Pieczone warzywa według Yotam Ottolenhgi
Czas przygotowania: 1,5 godziny
Składniki:

  • 500 g pasternaku
  • 2 bataty
  • 1 główka czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka igieł rozmaryn
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • oliwa z oliwek EV
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy EV
  • sól


Wykonanie:
Pasternak i cebulę obieramy. Cebulę kroimy na ćwiartki, korzenie pasternaku również kroimy wzdłuż na ćwiartki. Ważne, żeby były mniej więcej tej samej wielkości. Główkę czosnku kroimy na pół. Warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy solidną porcją oliwy, posypujemy rozmarynem, tymiankiem i przyprawami. Dokładnie mieszamy i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. 
Batatów nie obieramy, kroimy je w ósemki i skrapiamy oliwą, przyprawiamy i dodajemy do warzyw. Pomidorki kroimy na pół i również dodajemy do warzyw. Mieszamy i pieczemy przez kolejne 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
W szklance mieszamy sok z cytryny, musztardę, oliwę, syrop i sól. Polewamy sosem upieczone warzywa, dokładnie mieszamy i od razu podajemy.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: