2/15/2017

Domowe krakersy z czarnuszką

wytrawne-ciastka-na-kratce

Karnawał ! Imprezy, hulanki i swawole ! Czas zabawy trwa w najlepsze ! Dlatego podrzucam  Wam bardzo prosty przepis na fajną przekąskę: domowe krakersy z czarnuszką. Do tego jakiś prosty dip, sos, hummus czy pasta i będzie pysznie. Zawsze też fajnie się sprawdzają serowe słone paluszki z kminkiem czy też serowe ciasteczka z pastą łososiową. Niedługo sobota, więc będzie je można upiec i wypróbować, a przy okazji zaskoczyć przyjaciół i gości 😊.




Domowe krakersy z czarnuszką
Czas przygotowania: 90 minut
Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • czarnuszka do posypania
  • gruba sól morska do posypania
  • jajko

Wykonanie:
Ze składników zagniatamy gładkie ciasto (gdyby było za suche dodajemy nieco więcej wody), owijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Ciasto wałkujemy na omączonym blacie na cienki prostokątny placek.  Następnie radełkiem dzielimy go na kwadraty czy też inne figury 😏 i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Malujemy je rozkłóconym jajkiem, posypujemy solą i czarnuszką. Pieczemy około 20 minut, aż ciasteczka ładnie się przyrumienią. Studzimy na kratce,


Print Friendly and PDF

8 komentarzy:

  1. Nie spotkałem sie jeszcze z takimi krakersami :) Musze w najblizszym czasie sobie takie przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie domowe najlepsze ! Koniecznie spróbuj :).

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Prawda ? Też mi przypadł do gustu :).

      Usuń
  3. Czy te krakesriki mogą trochę poleżeć ?
    Czy można je uoiec dzień przed imorezą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, spokojnie :). Trzeba je tylko przechować w pojemniku albo słoiku, żeby nie nabrały wilgoci.

      Usuń