5/09/2015

Hummus


Hummus to pasta  z ciecierzycy, pasty sezamowe, czosnku, soku z cytryny i oliwy z oliwek, pochodząca  z Libanu, a dziś jadana na całym świecie. Oczywiście występuje w rożnych wersjach z różnorodnymi dodatkami: z kuminem, zatarem czy kuminem. Dziś zapraszam Was na tradycyjny hummus. Idealny do pity, do smarowania grzanek, do grillowanych warzyw. Tak na prawdę idealny do prawie wszystkiego.


 Hummus 

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
  • 1 słoik ciecierzycy w zalewie (520 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 dużej cytryny
  • 2 łyżki sezamowej pasty tahini
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek EV
  • sól morska
  •  natka
  • odrobina papryki w proszku

Wykonanie:
Ciecierzycę odcedzamy z zalewy. Czosnek obieramy i kroimy na kawałki. Ciecierzycę i czosnek wkładamy do blendera, dodajemy sok  z cytryny, oliwę i sól. Wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę, przekładamy do miseczki i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
Przed podanie hummus skrapiamy oliwą i oprószamy papryką.


Print Friendly and PDF

2 komentarze: