1/26/2017

Razowy chlebek bananowy w wersji light

pokrojone-ciasto-na-sciereczce-widok-z-gory

Chlebek bananowy to amerykańskie wilgotne ciasto pieczone z wykorzystaniem bardzo dojrzałych bananów. Najlepsze są takie z czarnym plamkami, są wtedy słodkie i bardzo aromatyczne. Postanowiłam upiec ten chlebek, ale w wersji nieco odchudzonej, czyli bez cukru i z dodatkiem razowej mąki. Można go wtedy jeść bez grzechu ani wyrzutów sumienia ! Ciasto jest dosyć ciężkie, dlatego wymaga dłuższego czasu pieczenia, żeby nie było w nim zakalca. 
Więc jeśli macie w domu takie dojrzałe banany i uważacie, że do niczego już się nie nadają, to właśnie jest pora na upieczenie chlebka bananowego 😍
.

Razowy chlebek bananowy w wersji light
Proporcje na formę o wymiarach 20 x 12 cm
Czas przygotowania:  80 minut
Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej 720 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 jajko
  • 3 bardzo dojrzałe banany 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki włoskich orzechów
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
Dodatkowo:
  • 1 banan do ozdoby ciasta
  • garść orzechów włoskich

Wykonanie:
W misce blendujemy banany, jajko i olej. Następnie dodajemy przesiane z sodą, proszkiem i kardamonem obydwie mąki. Dokładnie mieszamy łyżką i dodajemy lekko przesiekane orzechy. 
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Banana kroimy na cieniutkie plasterki (najlepiej przy pomocy mandoliny) i układamy na wierzchu ciasta, posypujemy orzechami.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około  70 minut. Przed wyjęciem go z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wyjęciu go z ciasta jest suchy nasze ciasto jest gotowe.
Inspiracja tutaj.


Print Friendly and PDF

2 komentarze:

  1. Dzień dobry. Czy olej kokosowy robi jakąś różnicę? Można go zamienić na zwykły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiście można go zamienić na zwykły olej :-).

      Usuń