9/09/2016

Cukier bazyliowy


W tym roku bazylia bardzo obrodziła w moim zielniku. Zrobiłam z niej trochę pesto i syrop. Zamrozić niestety jej się nie da, jest bardzo delikatnym ziołem i od razu czarnieje. Postanowiłam więc zrobić cukier bazyliowy, który gdzieś mi niedawno mignął w internecie. Będzie go można wykorzystać na przykład do bazyliowego sernika na zimno z borówką amerykańskąbazyliowej panny cotty z poziomkami, lemoniady bazyliowej II  i lemoniady bazyliowej.





Cukier bazyliowy
Czas przygotowania: 15 minut 
Składniki:
  • 1 pęczek bazylii
  • 2-3 łyżki cukru

Wykonanie:
Bazylię płuczemy, dokładnie osuszamy, odrywamy listki. Listki wkładamy do moździerza, wsypujemy cukier i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Bazyliowy cukier przekładamy do czystego i suchego słoiczka. Przechowujemy go w lodówce. Zużywam w przeciągu kilku dni.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz