4/08/2016

Jak zrobić mąkę z ciecierzycy (besan)

mąka-w-bialej-misce

Uwielbiam cieciorkę ! Te małe kuleczki zwane też włoskim grochem lub ciecierzycą nie dość, że są bardzo smaczne, to posiadają wiele wartości odżywczych i zbawiennych dla organizmu składników. Zawierają dużą ilość białka, żelaza, kwasu foliowego i potasu. Zawiera także składniki, które obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, zapobiegają zaparciom i wspomagają odchudzanie. I oczywiście jest bezglutenowa. 
Do tej pory przygotowywałam dania z wykorzystaniem ugotowanych ziaren, teraz przyszła kolej na drugą twarz ciecierzycy, czyli mąkę.  Oczywiście możemy kupić ja w sklepie, ale zachęcam Was do przygotowania jej w domu. To nic trudnego, a będziemy mieć pewność, że otrzymamy 100% mąki.




Jak zrobić mąkę z  ciecierzycy (besan)
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:

  • 2 szklanki surowej cieciorki


Wykonanie:
Cieciorkę wsypujemy na suchą patelnię. Prażymy ja na średnim ogniu, aż poczujemy lekki orzechowy aromat. Ziarenka raz na jakiś czas mieszamy, aby się nie przypaliły. 
Uprażoną ciecierzycę przesypujemy na duży płaski talerz i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Następnie ziarenka partiami mielimy. Możemy do tego wykorzystać młynek do kawy, kielich blendera lub przystawkę do robota w postaci młynka do ziaren. Ja korzystam z tej ostatniej opcji i mielinie idzie błyskawicznie.
Gotową mąkę przesypujemy do suchego słoika i zakręcamy.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz