3/02/2016

Krem budyniowy z owocami


Krem budyniowy z reguły jest wykorzystywany do ciast, tortów lub do wypełniania kruchych babeczek. Tym razem postanowiłam podać go nieco inaczej, jako deser w pucharku. Do jego przygotowania użyłam mniej masła, niż do klasycznego kremu, przez co jest znacznie lżejszy i bardzo fajnie komponuje się  z owocami.


Krem budyniowy z owocami
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
  • 500 ml mleka 3,2 %
  • 4 łyżki domowego cukru waniliowego lub zwykłego
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 żółtka
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 dojrzałe kiwi
  • ziarenka granatu
  • plasterki mango

Wykonanie:
Z pół litra mleka odlewamy 1/2 szklanki mleka, resztę wlewamy do garnuszka dodajemy cukier waniliowy i ziarenka wydłubane z laski wanilii. Na małym ogniu mleko doprowadzamy do wrzenia.
Do 1/2 szklanki mleka wlewamy rozkłócone żółtka, mieszamy, aż się dokładnie połączą z mlekiem, wtedy dodajemy mąkę ziemniaczaną  i mieszamy.
Gdy mleko będzie już gorące wlewamy do niego zawartość szklanki, cały czas mieszając. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Budyń odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło ubijamy na puch. Dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu, cały czas ubijając.
Gotowy krem przekładamy do pucharków. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w pół plasterki, układamy na kremie. Mango kroimy na mniejsze części, również układamy na kremie, wszystko posypujemy granatem. Możemy podawać od razu lub po schłodzeniu.


Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz