wtorek, 5 stycznia 2016

Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy

Pin It

Dzisiaj moja propozycja dotyczy świątecznego obiadu. Często oglądam programy z Karolem Okrasą. Tym razem bardzo spodobał mi się przepis na kacze piersi  z jabłkami w soku pomarańczowym, przedstawiony w kolejnym odcinku "Okrasa łamie przepisy" pod tytułem "Polskie jabłko". Kupiłam więc piersi i wzięłam się do roboty. Przygotowanie tego dania nie trwa długo, a jest efektowne i smaczne. Ważne jest to, aby piersi nie przegotować, bo będzie wtedy twarda. Może przygotujecie taką pyszną kaczkę na nadchodzące Święto Trzech Króli ?




Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 1 pomarańcza
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 100 g masła 
  • olej do smażenia 




Wykonanie:
Jabłka dokładnie myjemy, kroimy w ósemki i wydrążamy gniazdka nasienne. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Piersi od strony tłuszczu nacinamy w kratkę. Od strony mięsa pierś solimy, pieprzymy i nacieramy startą skórką. Mięso układamy na zimnej patelni skórką do dołu. Smażymy, aż tłuszcz ładnie się wytopi. Na patelnię wrzucamy zgniecione ząbki czosnku, a mięso przekładamy na drugą stronę, aby lekko się zezłociło. Powinno to trwać dosłownie chwilę. Piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika na 8 minut.
W międzyczasie na patelnię na której smażyło się mięso wrzucamy jabłka i cebulę. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy trochę masła. Smażymy, aż jabłka się lekko przyrumienią. Jabłka zdejmujemy z patelni, wlewamy na nią sok z pomarańczy i dodajemy kawałki masła. Poruszamy patelnią podgrzewając wszystko na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wtedy wkładamy do niego przesmażone  jabłka, mieszamy.
Upieczone piersi kroimy w plastry, układamy na talerzu, okładamy jabłkami i cebulą, polewamy sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz